Кредитори не хочуть пробачати Києву борги

Читать на русском
Списання основної суми боргу – це «неправильний шлях», воно «надішле неправильний сигнал глобальним ринкам капіталу», заявляє комітет приватних кредиторів.
Фото: obozrevatel.com

Реструктуризація українських облігацій повинна проходити за сценарієм приватних кредиторів. Жодного списання частини їх номіналу не повинно бути, наполягають вони, адже проблеми України пов'язані не з загальним рівнем її заборгованості, а з браком ліквідності.

Списання основної суми боргу – це «неправильний шлях», воно «надішле неправильний сигнал глобальним ринкам капіталу» – про це комітет кредиторів заявив у листі для Financial Times, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Лист підписали представники компаній T Rowe Price, TCW, Franklin Templeton, BTG Pactual, що входять до тимчасового комітету приватних кредиторів. «Наша пропозиція з реструктуризації відповідає критеріям Міжнародного валютного фонду та забезпечує економію в $ 16 млрд у вигляді зниження процентних платежів, виплат за основною сумою боргу», – йдеться в документі.

Виплати за купонами пропонується прив'язати до досягнення певних показників зростання ВВП, «щоб дати Україні час відновити економіку», відзначають кредитори у своєму листі. А списувати частину номіналу облігацій вони не вважають за потрібне, якщо буде забезпечена запланована Міжнародним валютним фондом економія коштів.

«Комітет кредиторів пройшов свою частину шляху, його пропозиція доброзичлива, забезпечує довгострокові вигоди для обох сторін. Нам би хотілося, щоб і інші кредитори проявили аналогічну відповідальність», – йдеться в листі компаній-кредиторів. Вони також нагадують: із загального боргу України в $ 70 млрд реструктуризувати пропонується лише $ 22 млрд.

МВФ виділяє Україні $ 17 млрд і при цьому вимагає знизити протягом 4 років платежі за її боргами на $ 15,3 млрд, визначивши допустимі, на його погляд, критерії боргового навантаження країни. Україна має знизити борг до 71% ВВП до 2020 року і забезпечити, щоб навантаження з обслуговування цього боргу щорічно, починаючи з 2019 року, не перевищувала в середньому 10% ВВП.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: