«Газпром» надав Києву уявну знижку на газ – експерт

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Росія сама зацікавлена в реалізації газу в більших обсягах, тому що попит упав, а ціна має визначатись ринком, а не політичними міркуваннями.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи інформацію про те, що знижка на газ для Києва може бути менше 30%.

«Прямої залежності від ціни та знижок на газ та тих тарифів, які ми отримуємо, не існує. Газ в Україні не є товаром, а є послугою, яка надається відповідними організаціями, що мають в назві «облгаз». Граничні тарифи визначаються НКРЕ, і прямої залежності між ними та вартістю газу немає. Існує програма, відповідно до якої ці тарифи мають бути приведені до економічно обґрунтованих протягом двох-трьох років», – розповідає Рябцев.

За його словами, що стосується вартості газу, знижка буде в першу чергу означати, що уряд буде менше дотувати НАК «Нафтогаз України».

«Це не означає, що Росія працює собі в збиток. Насправді «Газпром» ніколи не надавав реальних знижок. Це уявні знижки, тому що йде лише уникнення подвійного оподаткування. Це стосується експортного мита на російський газ. Це ніяка не знижка. Ціна контрактна, й мінус 100 доларів – і є ціна, що відповідає ринковій, а за контрактною ціною, звичайно, «Нафтогаз» закуповуватись не буде», – пояснив спеціаліст.

Нагадаємо, в жовтні минулого року на переговорах за участю ЄС вдалося досягти компромісної ціни на російське блакитне паливо, яка склала 268,5 дол. за тисячу кубометрів за той газ, який вже був спожитий Україною.

Раніше прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що за результатами підписання нового газового договору з Російською Федерацією, Україна може розраховувати на знижку, що не перевищує розмір мита, тобто до 100 дол. США за тисячу кубометрів газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: