Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 9.06-16.06

Читать на русском

Вчорашній день назавжди увійде в історію Львова. Адже саме в понеділок 15 червня 2015 року львівський міський голова разом з екс-радницею міністра економічного розвитку України, а нині радницею міського голови Львова Янікою Меріло презентували онлайн-портал «Особистий кабінет мешканця», який надаватиме львів'янам онлайн-доступ до адміністративних послуг і електронних сервісів. За їх інформацією, початково на сайті будуть доступними замовлення завірених копій ухвал ЛМР, видача довідок про перебування на квартирному обліку та інші. Але далі кількість послуг, що надаватимуться таким чином буде лише збільшуватись.

Як зазначив у коментарі офіційному порталу Львівської міської ради заступник директора департаменту розвитку Тимофій Александронець, ідентифікація мешканців на онлайн-порталі відбуватиметься за допомогою інноваційного механізму BankID, реалізованого в партнерстві із низкою найбільших українських банків, а згодом і за допомогою MobileID та електронно-цифрового підпису.

Проте це виявилось не єдиною подією, якою запам'ятався Львів цього тижня. Уже сьогодні місцеві ЗМІ зарясніли заголовками про палаючі шини під стінами місцевої податкової. Зокрема, місцеві активісти прийшли вимагати негайного призначення керівника Державної фіскальної служби в області. Слід зауважити, що раніше, за підсумками відкритого конкурсу, на відповідну посаду комісія погодила Маркіяна Мальского та Михайла Коропецького. Однак уже сьогодні один із кандидатів, а саме Маркіян Мальський, офіційно заявив про те, що відмовляється від даної посади через нібито розбіжності з керівництвом ДФС України в питанні розвитку ДФС на Львівщині.

Ще однією гарячою точкою на регіональному рівні стала Полтава. Там екс-заступнику міського голови Дмитру Трихні пред’явили звинувачення у намаганні давання хабара судді Жовтневого районного суду м. Полтава Ларисі Гольник. Остання, нагадаємо, взяла відвід у справі, яка стосувалась питання корупційних дій чинного мера Полтави Олександра Мамая через нібито тиск на неї з боку зацікавлених персон.

Водночас на думку депутата Полтавської міської ради Олександра Шамоти, Трихна – це лише цап-відбувайло. «...прокуратура має зайнятися не тільки посіпаками міського голови, але і самим Мамаєм», – не без емоцій відзначив депутат.

Ленінський райсудmistotvpoltava

А поки слідство триває, очільник Полтави теж не гаяв часу і наряду з іншими мерами українських обласних центрів почав активно виголошувати публічні обіцянки перед виборцями. Зокрема, Мамай пообіцяв придбати до кінця 2015 року для підприємства КАТП-1628 3 вантажівки з маніпулятором, а також в цьому ж таки році ввести в експлуатацію дві амбулаторії сімейної медицини. Наряду з цими двома деклараціями слід відзначити, що Мамай дотримав слова і забезпечив придбання для автопарку КАТП-1628 спеціальної вантажівки, яка дозволяє проводити загрузку сміттєвих відходів будь-якого розміру.

Разом з Мамаєм ще однією виконаною обіцянкою за останні 7 днів відзначилися луцький міський голова Микола Романюк, мер столиці Віталій Кличко і Запоріжжя – Олександр Сін. Романюк 9 червня таки встановив обіцяне раніше дитяче ігрове обладнання на прибудинкових територіях на проспекті Молоді, 23 та на проспекті Соборності, 13. Кличко дотримав слова і дав розпорядження перевірити всі нафтобази та автозаправки в столиці, а Олександр Сін забезпечив виділення коштів у сумі 7855 грн на закупівлю спортивних тренажерів для міського геріатричного стаціонару.

Водночас, Сіну не вдалося реалізувати ані раніше задекларовану обіцянку щодо створення в Запоріжжі комплексу-музею Другої світової війни, ані мережі ветеранських аптек.

Лідером з нереалізованих обіцянок серед міських голів цього тижня став очільник Харкова Геннадій Кернес. Він ще у вересні 2012 року обіцяв під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій створити фонд допомоги постраждалим у надзвичайних ситуаціях. Також мер декларував наміри відновити 4 пам'ятника загиблим воїнам-визволителям, створити муніципальне телебачення та розробити програму по вирішенню питання дерев'яних будинків віком 80-100 років. Проте, незважаючи на багаторазові запити і звернення волонтерів «Слова і Діла», а також норми закону, жодної підтверджуючої інформації, яка б засвідчила стан виконання чи невиконання відповідних декларації не було надано. А тому, наразі відповідним обіцянкам присвоєно статус «не виконано».

Решта ж декларацій міських голів обласних центрів, які були зафіксовані волонтерами «Слова і Діла» за останній період, поки знаходяться лише на стадії власної реалізації. Лідерами за цим показником стали одразу три мери, серед яких міський голова столиці Віталій Кличко, Черкас – Сергій Одарич та Рівного – Володимир Хомко. Всі вони за останні 7 днів дали по чотири нових обіцянки, основна частина з яких стосувалась сфери благоустрою, житлово-комунального господарства, тарифів та соціальної сфери. Загалом за останній тиждень міськими головами було виголошено 19 нових обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: