Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 3-9.06

Читать на русском

Минулий тиждень став рекордним за кількістю обіцянок міських голів, які отримали статус «не виконано» за результатами моніторингу системи народного контролю «Слово і Діло».

Причин для цього є кілька. З одного боку, волонтерам «Слова і Діла» за останній тиждень вдалося знайти справді великий обсяг інформації, що підтвердила невиконання обіцянок мерів ряду українських міст.

Серед таких, наприклад, обіцянка міського голови Херсона Володимира Миколаєнка надавати місцевим бізнесменам пільги у сфері реклами та користуванні комунальною власністю. Адже, відповідно до листа Херсонської міської ради від 4 червня 2015 року, за період за останній рік у місті не ухвалювалося жодних рішень і не давалися доручення щодо надання бізнесменам пільг у сфері реклами.

Те ж саме стосується обіцянки міського голови Черкас Сергія Одарича, який ще в кінці травня обіцяв ініціювати на найближчій сесії винесення проекту рішення про нову структуру виконавчого комітету Черкаської міської ради, проте ані на засіданні виконкому, ані в ході останньої сесії міської ради це питання серед пунктів порядку денного так і не з'явилося.

З іншого боку, значна частина обіцянок українських мерів також отримала статус невиконаних у зв'язку з тим, що жодної публічної інформації, яка б підтверджувала статус реалізації їхніх заяв, немає, а профільні структурні підрозділи міських рад ігнорують всі передбачені законодавством терміни розгляду запитів волонтерів «Слова і Діла» і системно не відповідають на них.

Яскравим підтвердженням цьому може слугувати ситуація, що склалася з п'ятьма обіцянками міського голови Чернігова Олександра Соколова. Серед останніх – декларація Соколова реконструювати вулицю Серьожникова, затвердити рішення про будівництво інженерних мереж для дитячого майданчика у сквері по пр. Миру, відкрити скейт-парк, ліквідувати ставки-накопичувачі рідких токсичних відходів, що розташовані у Масанах, побудувати сміттєпереробний завод у Чернігові. Однак, незважаючи на багаторазові запити і звернення волонтерів «Слова і Діла», за жодною із вищевказаних обіцянок інформація ані від структурних підрозділів міської ради, ані від самого Соколова, який судячи з інформаційних повідомлень у пресі, наразі більше переймається більше судовим процесом щодо себе, а не проблемами міста, так і не надходила. І хоча минулого тижня з'явилось повідомлення про те, що розгляд справи по Соколову знову перенесли, складається враження, що хмари довкола електоральних перспектив міського голови на майбутніх виборах усе більше згущуються. Тож «Слову і Ділу» залишається лише чекати та сподіватися на те, що чернігівський градоначальник нарешті зверне увагу на питання виконання власних обіцянок.

Несолодко цього тижня було й меру Ужгорода Віктору Погорєлову. На засіданні міської ради 5 червня планувався розгляд питання приватизації об’єктів комунальної власності, але громада домоглася того, що Погорєлов зняв це питання з розгляду. Головними аргументами таких радикальних настроїв ужгородців стало те, що інформація стосовно проведення сесії з’явилася за день до сесії, тож процедура скликання сесії була порушена. Окрім того, замість 60 депутатів на засіданні зареєструвалося лише 26 (через що засідання не могло бути повноважним через малу кількість присутніх депутатів). Із висмикуванням карти з рук Погорєлова, штовханиною і галасом у президії ужгородцям таки вдалося завадити проведенню засідання міської ради, а відтак і розгляду питання приватизації об'єктів комунальної власності.

У Погорєлова висмикнули картку для голосуванняGalagov Tv

А от хто цього тижня може похизуватися виконаними обіцянками, то це столичний градоначальник Віталій Кличко. 5 червня мер презентував обіцяний раніше електронний бюджет столиці, представлений на основі технології Smart City, а двома днями раніше – озвучений ще у травні перший етап проекту «Питна вода з-під крану», який стартував у столиці з Оболоні. І навіть особисто випив з-під крану першу склянку очищеної води.

Разом із Кличком виконаними обіцянками за останні 7 днів також відзначились Сергій Надал, Геннадій Кернес, Микола Романюк, Геннадій Труханов та Костянтин Чернилевський. В той же час, новими обіцянками за останній тиждень запам'ятались міський голова Сум Олександр Лисенко, Тернополя – Сергій Надал, Запоріжжя – Олександр Сін, Львова – Андрій Садовий і Чернівців – Олексій Каспрук.

Жодної обіцянки – ані зі статусом, ані нової – не джодалося до рейтингу в. о. мера Вінниці Сергія Моргунова, хоча цього тижня політична ситуація в місті склададася неординарно. Народний депутат України Олег Мусій проанонсував створення нової політичної партії, що з'явиться напередодні жовтневих виборів цього року. За словами Мусія, до співзасновників партії, крім нього, увійшли нардепи Дмитро Добродомов і Богдан Матківський. «Нова політична сила виникне на базі громадського руху «Народний контроль», – зазначив Мусій. «Це буде партія нового зразка, що буде побудована на широкому громадському русі. Тут буде діяти об'єднання громадських організацій. Це один з механізмів отримання влади. А далі – робота на громаду», – підсумував нардеп.

Чи матиме цей політичний проект винятково регіональний характер, як це вже відбувається в Одесі з політсилою Труханова й Гурвіц – покаже час. Але сам факт того, що з наближенням місцевих виборів українцям знову пропонують на вибір цілу плеяду новостворених політичних проектів (як регіонального, так і всеукраїнського масштабу) – уже даність. Питання лише в тому, чи не перекреслять інтереси міських громад політичні амбіції та інтереси фінансових груп, що так чи інакше будуть пов'язані з лідерами новоспечених політичних проектів.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, котрі не сховалися від пильного ока волонтерів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: