Блокада зони АТО: навіщо потрібен новий голодомор?

Читать на русском
В українських реаліях чиновницького свавілля та бюрократичної плутанини перепустки до зони АТО стали дуже серйозною перепоною для скільки-небудь нормального життя людей. Формально ніхто не позбавляв їх українського громадянства, фактично ж Україна відмовила жителям окупованих територій в їхніх конституційних правах.
Фото: zn.ua

«Я переконаний, що достатньо лише паспорта громадянина України, а обмежувати свободу пересування – це порушення конституційних прав», – заявив народний депутат України (позафракційний) Сергій Тарута агентству «Інтерфакс-Україна» у вівторок в Запоріжжі, передає «Слово і Діло». Нагадаємо, Тарута до Олександра Кіхтенка обіймав посаду глави обласної адміністрації Донеччини.

Минулого тижня заступник глави Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Михайло Нечепорук також запропонував скасувати перепустки. Його аргументи: через вкрай недосконалу систему паперових перепусток для в'їзду і виїзду з контрольованої бойовиками частини Донбасу страждають в першу чергу звичайні громадяни.

Дійсно, абсолютно незрозуміло, чому громадяни України, що не з власної волі опинилися на підконтрольних бойовикам територіях, повинні отримувати дозволи на те, щоб з'їздити за продуктами, ліками або на роботу в райони, підконтрольні українській владі? Конституційне право на свободу переміщення просто ігнорується і ця проблема стосується лише мирних жителів – озброєні бойовики ні в кого не питають дозволу. Держава мало того, що не змогла захистити мирних людей від терористів, припинила платити зароблені пенсії та зарплати бюджетникам (навіть хоча б на банківські картки), але тепер ще й тримає їх під замком у своєрідних гетто.

Безліч спостерігачів, у тому числі іноземців і навіть народних депутатів констатують: отримання перепустки – складна тривала процедура, що принижує людей, сильно ускладнює їм життя, а крім того – породжує корупцію. Народні депутати від фракції «Самопомочі» Єгор Соболєв та Семен Семенченко ще наприкінці травня звернулися до керівництва РНБО з пропозицією скасувати чинну систему перепусток в зоні проведення АТО.

«Перевіряти людей на лінії фронту потрібно. Але. Ми опитали СБУ та прикордонників у Києві, подивилися на всі процедури на пропускному пункті і в місці прийому та видачі заяв, послухали місцевих силовиків. Єдина причина для держави вимагати у людини таку перепустку – в МВС одна база, в СБУ – інша, у прикордонників – третя», – написав народний депутат Соболєв на своїй сторінці в Facebook.

«Тільки ця третя (система – Ред.) – «Гард» – підключена до всіх пунктів пропуску і через секунду видає дані про власника кожного українського паспорта. А щоб подивитися дані МВС і СБУ, держава просить сотні тисяч людей написати заяву на перепустку, чекати десять днів (а насправді як вийде), завантажує сотні своїх силовиків перевірками в кожній базі окремо (яку вони один одному все одно не дають) і... на виході маємо сумнівну якість такого контролю, злих людей і прокляту корупцію», – пояснив Соболєв.

Але з іншого боку є група «яструбів», що вимагають максимально жорсткої блокади окупованих територій. Лідер цієї групи – Юрій Луценко, глава президентської фракції в парламенті. Нардеп, посилаючись особисто на Президента Петра Порошенка, заявляє, що «ракова пухлина (непідконтрольні Києву райони – Ред.) підлягає блокаді». За дивною логікою Луценка, голодна блокада, яку Київ повинен встановити для окупованих територій, якимось чином вплине на Росію, яка у зв'язку з цим чомусь буде змушена вивести свої війська та техніку і дати можливість Україні контролювати державний кордон.

Невже пан Луценко не в курсі про «гумконвої» і про те, що росіяни якраз від блокади з боку України аж ніяк не постраждають? Невже він не розуміє, що це поставить на межу виживання пенсіонерів та бюджетників, яких сам же Луценко і вимагав залишити без своїх пенсій і зарплат?! А потім ще й запровадили перепустки до зони АТО і дня не минає без скандалу з приводу хабарів за ці перепустки з тих українських громадян, які в пошуках можливостей для виживання намагаються потрапити на «велику землю». Єдине, чим Луценко пропонує годувати українців на окупованому Донбасі - проукраїнською пропагандою.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не втомлюється розхвалювати луганського губернатора Геннадія Москаля за те, що той у ручному режимі намагається перекрити доставку будь-яких вантажів людям по той бік «лінії розмежування». Той же Аваков жорстко критикує і вимагає звільнити донецького колегу Москаля – Олександра Кіхтенка – за заклики не розривати економічні зв'язки з українськими громадянами, які опинилися в заручниках у бойовиків. У відповідь Кіхтенко сказав в інтерв'ю «Українській правді»: «Там проживають наші люди. І ми не повинні боротися з українськими громадянами, ми повинні боротися з терористами. І чим швидше ми їх переможемо, тим буде краще для всієї області і всієї нашої країни».

Тим часом, 14 народних депутатів, включаючи першого віце-спікера Андрія Парубія, зареєстрували 3 червня законопроект №2004а, який ще більше посилює контроль за переміщенням людей і вантажів (товарів) через тимчасово окуповану територію. У документі пропонується поширити дію низки положень закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» на контрольовані бойовиками райони Донбасу (раніше вони поширювалися лише на Крим) та їхніх жителів.

Згадуваний раніше депутат Тарута так прокоментував цю ініціативу своїх колег: «Це абсолютно непотрібна річ. Необхідно думати про людей, цей закон буде неймовірно шкідливим саме для місцевих жителів, для українців. По суті, ми від них просто відмовляємося». Втім, схоже, нагорі вже вирішили попрощатися з Донбасом так само, як і з Кримом. Залишилося тепер лише вмовити Москву офіційно анексувати окуповані території, поки новітній голодомор остаточно їх не спустошив?

Борис Бобров, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: