НБУ друкує мільярди гривень для «Нафтогазу» — експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт
Ярослав Жалілоекономіст

На даному етапі Кабмін отримує набагато менше підтримки від Нацбанку, ніж раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що з початку 2015 року Національний банк України надрукував уже понад 30 мільярдів гривень.

«Справа в тому, що по цій цифрі інформація не зовсім об'єктивна. Це показник того, наскільки виросли облігації внутрішньої держпозики. Гривня — це не облігації держпозики. Більше того, показник гривні поки що в нинішньому році незначний і грошова база скорочується у співвідношенні з груднем минулого року. Мова не про те, скільки НБУ друкує гривні, а в тому, що зріс держборг», — пояснює експерт.

За його словами, значна частина суми з 30 мільярдів була спрямована винятково на підтримку НАК «Нафтогаз».

«Кабмін зараз набагато менше користується фінансовою підтримкою Нацбанку. Навіть коли уряд отримує чистий приплив гривні від НБУ, гроші можуть піти до Держбюджету або залишитися на рахунку Держказначейства, так і не потрапивши в економіку», — розповідає Жолудь.

Водночас президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло вважає, що це нормальний процес фінансування економіки.

«У нинішніх умовах теоретично можна було просто розмістити облігації під якісь відсотки на відкритому ринку, але це малоймовірно, тому що рівень довіри низький, а вільних грошей немає. Це нормальний процес фінансування економіки, яка знаходиться в стані депресії. Нацбанк вирішив проводити жорстку монетарну політику, а гривневий «голод» намагається обмежувати курсову динаміку», — вважає Жаліло.

Як відомо, НБУ подовжив і обмеження щодо 90-денного граничного терміну експортно-імпортних розрахунків, а також обмеження на купівлю банками безготівкової валюти за власними операціями до 0,1% регулятивного капіталу на день.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: