Активісти: в безпосередній близькості до зони бойових дій досі живуть понад 3,5 тис. дітей-сиріт

Читать на русском
Незважаючи на незаповненість українських інтернатів, влада не поспішає перевозити вихованців дитбудинків Донбасу із зони конфлікту до безпечніших місць.

В так званій «сірій зоні» конфлікту на Донбасі, що може постраждати в разі активізації дій бойовиків, досі проживають 3585 вихованців дитячих будинків та інтернатів.

Такі дані озвучили громадські активісти під час акції протесту під Кабінетом міністрів України, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду. Життя».

Зокрема, за інформацією громадських активістів, у 70-кілометровій зоні від лінії зіткнення розташовані 33 інтернатні установи, що перебувають у комунальній власності. До прикладу, в Сєвєродонецькій школі-інтернаті, що за 28 км від Щастя, де постійно точиться протистояння сепаратистів і сил АТО, досі навчаються 86 дітей-сиріт.

Ще ближче – в 20-кілометровій зоні від місця проведення боїв, розташована Дзержинська школа-інтернат, де живуть і вчаться 319 вихованців. Також під загрозою Краматорський будинок дитини «Антошка», констатують учасники акції протесту.

За їхніми словами, влада не робить нічого, щоб убезпечити цих дітей від можливого нападу бойовиків. А між тим, в середньому по Україні дитячі школи-інтернати заповнені лише на 45-60%, тож насправді вивезти дітей із зони конфлікту можна, констатує голова правління ГО «Центр інформації про права людини» Тетяна Печончик.

«Досі лишається гострим питання евакуації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у державних установах Донецької та Луганської областей. По Україні дитячі заклади заповнені наполовину, у середньому від 45 до 60%, тобто вивозити дітей з небезпечних територій є куди», – каже активістка.

Її слова підтверджують інші учасники пікету, і додають: єдине, чим на випадок загострення ситуації в зоні проведення АТО на цю мить забезпечені ці діти – це бомбосховища, та й ті – тісні, без належної вентиляції та запасу питної води.

«Керівництво закладів не має чіткого плану евакуації дітей (яким транспортом, до яких установ). На період літніх канікул практично всі діти шкільного віку залишаються разом з батьками у прифронтовій зоні, що свідчить про низький рівень роз’яснювальної роботи серед батьків щодо загрози життю та здоров’ю їхніх дітей», – констатує представниця Офісу Уповноваженого ВР з прав людини Катерина Чумак.

Нагадаємо, днями у Верховній Раді зареєстрували законопроект про повну товарну блокаду окупованих територій України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: