Відкосити не можна відмовитися: чи легко сьогодні «відмазатися» від армії?

Читать на русском
Ухилятися від мобілізації чи ні – питання не тільки моральне, а й кримінальне. Адже за рішення придбати «липову» довідку про стан здоров'я можна запросто загриміти за ґрати.

На Вінничині майор військкомату «погорів» на хабарі. Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою провела спецоперацію із затримання корупціонера: військовий намагався взяти півтисячі доларів з призовника за відстрочку від мобілізації, причому, робив це не вперше. У СБУ зазначають, що майор неодноразово пропонував «відмазати» від армії громадян за певну «винагороду».

«Начальник відділення міжрайвійськкомату міста Могилів-Подільський незаконно отримав від місцевого жителя 500 доларів США за відстрочку від мобілізації на один рік. 21 травня правоохоронці затримали зловмисника після отримання грошей у його власному автомобілі», – повідомляє прес-центр СБУ. Тепер військовому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Такий випадок далеко не єдиний. Пропозицій допомогти «відкосити» від армії досить багато. За подібною схемою в січні був затриманий полковник і військовий комісар Жовтневого районного військового комісаріату Харкова Олексій Романенко за хабар всього у 2 тисячі гривень. Безумовно, кожен такий новий прецедент призводить до зриву мобілізації.

Посилені правила

У Верховній Раді з «ухильниками» вирішили боротися жорстко. Ще в лютому парламентарі прийняли законопроект №0922, який передбачає посилення відповідальності за «ухиляння від громадянського обов'язку». В головному законодавчому органі країни ввели кримінальну відповідальність за ухилення від цільової мобілізації – мобілізації, яка проводиться з метою ліквідації наслідків стихійного лиха, аварій та катастроф у мирний час. Закон передбачає, що ухилення від проходження служби цивільного захисту в особливий період, в умовах надзвичайного стану та у разі проведення цільової мобілізації каратиметься тюремним строком від 2 до 5 років, а відповідати за небажання «послужити Батьківщині» доведеться перед прокуратурою.

По всій Україні фіксуються сотні випадків ухилення від мобілізації. Тільки на Харківщині за зрив і ухилення від служби відкрито 325 кримінальних проваджень, 21 з яких вже перебуває у суді. А на Львівщині і зовсім суд призначив 44-річному мобілізованому жителю Старосамбірського району два роки позбавлення волі. Тільки станом на середину березня, Міністерство оборони України, підбиваючи підсумки чергової хвилі мобілізації, повідомляло про 39 тисячах «ухильників» по країні, скільки ще буде спроб відмовитися від військової служби – невідомо.

Президент України Петро Порошенко зазначає, що в питанні ухилення від мобілізації є істотний прогрес. «У першій хвилі мобілізації відсоток дезертирів становив майже 30%. І це не були хлопці, які не любили Україну. Ненавчені, без відповідної підготовки, озброєння, потрапивши під перший обстріл, психологічно зламалися і далі не змусили себе, не могли йти далі в бій», – сказав Глава держави і підкреслив, що зараз в країні менше 1% дезертирів.

500 доларів і в'язниця

Знайти тих, хто допоможе «відмазатися» від мобілізації, зовсім не складно. В Інтернеті тисячі подібних оголошень про «послуги» юрфірм. Автори таких оголошень обіцяють допомогти «відкосити» при будь-яких умовах стану справ у країні, а також готові сприяти всього за тиждень і за 500 доларів (10 тисяч гривень). Домовляються нібито через своїх людей у військкоматі. За половину суми передоплати обіцяють раз і назавжди позбавити будь-якого призовника наполегливої уваги військкомату шляхом виключення зі списків.

Купівля такої довідки може обернутися плачевною ситуацією. «Якщо на нашій медкомісії стане зрозуміло, що, наприклад, довідка липова і людина здорова, її справа вирушить прямо до прокуратури. У самих військкоматах такими справами теж не займаються. Час нині такий, що допомагати «відкосити» – моральний злочин», – повідомив у коментарі «Вестям» головний військовий комісар Києва Володимир Кидонь.

У соціальних мережах користувачі називають інші цифри: від 1 до 3 тис. дол. Варіанти тут різні – від прямого хабара воєнкому до липових довідок, які допоможуть «відкосити» за законом. Приблизно таку суму називають і справжні дезертири. А деяких небажання служити приводить до лікарняного ліжка. Бійці АТО розповідають про таких, які навмисно у перші ж дні намагаються отримати поранення і злягти на лікарняне ліжко.

Втім, у різних регіонах ціна за підроблену довідку коливається. Згідно з даними розкритих СБУ вимагань, у Полтавській області сума хабара становить 2 тис. грн, на Закарпатті – коливається від 5 до 10 тис. грн, у Хмельницькій області лікарі за «липу» вимагають від 10 тис. грн, а на Львівщині сума хабара стартує від 7 тисяч гривень за довідку.

Ухилятись від мобілізації чи ні – питання не тільки моральне, а й кримінальне. Адже за рішення придбати таку довідку можна легко загриміти за ґрати. У випадку, якщо призовника зловлять, його чекає як мінімум дві статті КК України: за підробку документів і за ухилення від мобілізації. В результаті, мобілізованого буде чекати не АТО, а в'язниця строком від 3 до 5 років.

Анастасія Оратовська (Соснова), спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: