Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів 19-26.05

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло» продовжує свій традиційний щотижневий моніторинг обіцянок мерів українських міст. Цього тижня в полі зору волонтерів проекту зі своїми обіцянками опинилися градоначальники Києва, Тернополя, Рівного, Запоріжжя, Черкас і Вінниці.

Не встигло у місцевій пресі вщухнути обговорення резонансного арешту заступника мера Тернополя Володимира Камінського, звинуваченого у хабарництві, як подібні підозри впали тінню й на міського голову Рівного – Володимира Хомка. Зокрема, прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 368 КК України за фактом вимагання неправомірної вигоди у значному розмірі. Як зазначається в офіційному повідомленні відомства, підставою для порушення кримінальної справи стали матеріали публікацій ряду засобів масової інформації регіону про вчинення корупційного злочину міським головою.

Скандал розгорівся після того, як один із підприємців Рівного Костантин Лишенюк при десятку журналістів обмовився, що свого часу пропонував Хомку облагородити в парку місце і навіть зробити там концерт-хол, проте у відповідь на таку пропозицію Хомко нібито намалював йому на папері цифру в 10 тисяч доларів.

Відтак, поки з відповідними матеріалами і заявами розбирається прокуратура, очевидно, що міському голові не до жартів. Адже сам факт наявності таких звинувачень може суттєво вплинути на його рейтингові позиції на майбутніх місцевих виборах у жовтні. А на них, як писало раніше «Слово і Діло», кандидатів у Рівному вистачатиме.

Були питання цього тижня й до мера Запоріжжя Олександра Сіна. Зокрема, в місті пройшло одразу кілька пікетів, ініціаторами яких виступили місцеві підприємці і партійці ВО «Свобода». Останні вимагали зупинити товарообіг з Росією. Тоді як підприємці вимагали у мера продовжити контракт з директором КП «Запорожринок» Андрієм Нетребою. Більше того, один з активістів прямо заявив пресі, що у випадку, якщо їхня вимога не буде виконана, вони ставитимуть питання про відставку градоначальника Запоріжжя.

Однак найбільше цього тижня «перепало» міському голові Києва Віталію Кличку, який наряду з рештою 7 мерами, що були обрані 25 травня 2014 року, святкував рік на посаді. Активісти «Слова і Діла» теж не лишились осторонь такої події й підбили власні підсумки моніторингу року роботи Кличка на посаді міського голови. Зокрема, як зазначив в ході прес-конференції в інформаційному агентстві «УНІАН» голова ГО «Система народного контролю «Слово і Діло» Євген Заїка, загалом протягом року Кличко задекларував 172 нових обіцянки (включно з пунктами передвиборчої програми), 61 з яких отримала статус виконаної, 25 – невиконаних. Ще 86 обіцянок Віталія Кличка перебувають на стадії виконання.

«Відповідно до даних, рейтинг відповідальності мера Кличка за результатами моніторингу обіцянок протягом року склав 35%, а безвідповідальності – 15%», – зазначив Заїка. Найвищі показники виконаних обіцянок Кличка волонтерам проекту вдалося зафіксувати у сфері місцевого самоврядування, благоустрою, житлово-комунального господарства та культури, а невиконаних – в галузі ЖКГ і транспорту.

Разом з тим, зі слів представника «Слова і Діла» більша частина виконаних обіцянок Кличка, розданих протягом року, носять локальний характер. Натомість його передвиборчі обіцянки глобального масштабу (збільшення кількості паркомісць, уникнення практики відключень гарячої води і т. д.) досі залишаються невиконаними.

Що стосується нових обіцянок міських голів обласних центрів України, зафіксованих волонтерами «Слова і Діла», то найбільш багатослівним протягом останніх 7 днів можна вважати згаданого вище мера Запоріжжя Олександра Сіна, міських голів Херсона Володимира Миколаєнка й Полтави – Олександра Мамая. У них – 4 і 3 нових обіцянки відповідно. Натомість лідером за кількістю невиконаних обіцянок став Сергій Одарич. Зокрема, він обіцяв одразу після виборів розпочати реконструкцію об'їзних доріг (чого не відбулося, так як згідно листа виконкому Черкаської міської ради, кошти не були виділені). Ще однією невиконаною обіцянкою Одарича стала відсутність обіцяної реконструкції вулиці Першотравневої. У відповіді Черкаської міської ради на запит «Слова і Діла» йдеться про те, що в 2014 році замовлена проектно-кошторисна документація по об'єкту «Капітальний ремонт вул. Першотравневої». Однак 18 травня 2015 року сам Одарич повідомив, що капітального ремонту доріг цього року в Черкасах не буде, оскільки коштів, виділених на ці потреби депутатами, вистачить на проведення капремонту лише однієї вулиці – Сурікова.

Також невиконаними обіцянками цього тижня відзначились міський голова Харкова Геннадій Кернес та Львова – Андрій Садовий.

У той же час, найбільшою кількістю виконаних обіцянок за останні 7 днів може похизуватися в. о. міського голови Вінниці Сергій Моргунов. Волонтери «Слова і Діла» підтвердили аж 4 його попередні обіцянки зі статусом «Виконано».

Також виконання обіцянок за останній період було зафіксовано мером Херсона Володимиром Миколаєнком, Одеси – Геннадієм Трухановим, Києва – Віталієм Кличком і Черкас – Сергієм Одаричем.

Загалом протягом останнього тижня міські голови обласних центрів України задекларували 21 нову обіцянку, яку вдалося зафіксувати волонтерам «Слова і Діла».

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, котрі не сховалися від пильного ока волонтерів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: