Знизити тарифи на газ уряду не вдасться – експерт

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Тарифна політика є похідною від того, що відбувається в державі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи політику формування тарифів для населення на енергоносії.

«В даний час тарифи формуються за методологією «Витрати +». Тобто подаються розрахунки, НКРЕКУ перевіряє та встановлює тарифи. В тариф входять витрати підприємства та інвестиційна складова. У світі є багато методологій встановлення тарифів, наприклад, стимулююче тарифоутворення. Насправді є закон, прийнятий ще в 2012 році, який дозволяє перейти до іншого методу встановлення тарифів, але цього не роблять. Чому? Питання риторичне», – міркує експерт.

За його словами, для кожного суб'єкта цього процесу результат від політики формування тарифів різний. Споживач є крайнім у цьому процесі. Інфляція в країні є, тарифи підняли, тому за будь-якої методології споживач повинен буде платити більше.

«Нафтогаз» хоче, щоб платили за газ більше, водоканал – щоб за воду. Інтереси споживача ніхто не враховує. Єдиного рецепту для формування тарифів немає, тому що розвалена сама основа для цього. НКРЕКУ йде назустріч монополістам, тому що ті можуть опинитися на межі банкрутства. З підвищенням тарифів складно боротися, а от з базовими макроекономічними показниками можна. Тарифна політика є похідною від того, що відбувається в державі», – аналізує фахівець.

Як вважає експерт, незважаючи на заяви Тимошенко про зниження тарифів, насправді не зовсім зрозуміло, як це зробити, тому що підвищення тарифів погоджене з кредиторами. Крім того, Бюджет змінювати ніхто не буде і кредитори будуть проти цього, тому знизити їх просто не вийде.

«Єдине, що можна зробити – скоригувати норми споживання, згідно з якими розраховується об'єм тепла, необхідного для оплати квадратного метра», – резюмував Марунич.

Відзначимо, що Юлія Тимошенко заявила про те, що Кабмін завищив тарифи на газ у два рази і вона звернулася до місцевої влади з вимогою встановити реальний норматив на опалення.

Нагадаємо, з 1 квітня НКРЕКУ підвищила тариф на газ для населення в 3,3 рази – до 3600 грн за тис. куб. м блакитного палива.

Диверсифікувати постачання газу і забезпечити енергетичну незалежність України Порошенко пообіцяв, ще будучи кандидатом в Президенти країни. Він також заявив, що 2015 рік стане останнім, в якому Україна буде купувати газ у Росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: