Сценарію для реформ в Україні немає – Die Presse

Читать на русском

Колишній федеральний канцлер Австрії Вольфганг Шуссель на сторінках Die Presse пояснив, чому вважає Україну «відсталою» країною і коли Україна зможе провести реформи насправді.

Колишній федеральний канцлер Австрії Вольфганг Шуссель на сторінках Die Presse висловив думку, що передумовою для економічного підйому в країні, яка знаходиться в стадії трансформації, є «кардинальні реформи політичної і правової систем, держустанов і юстиції».

У своїх міркуваннях екс-канцлер грунтується на результатах дослідження Віденського інституту міжнародних економічних досліджень WIIW, зробленого за замовленням United Europe, передає «Слово і Діло».

На його думку, саме завдяки рефомам Польща, яка перебувала після розвалу Радянського Союзу приблизно на одному економічному рівні з Україною, за 25 років перетворилася на економіку, що динамічно розвивається. Україна ж є «відсталою» в цьому сенсі.

«В даний час в України відсутні соціальні та політичні умови для проведення подібних реформ. Всі спроби провести реформи, поки на сході України триватиме конфлікт, який висмоктує країни всі сили, будуть безуспішними. Без подолання розколу України не буде економічного підйому, оскільки її індустріальна база знаходиться в східних областях, які, в свою чергу, майже повністю залежать від експорту в Росію і пострадянські країни», – повідомляє він.

На його думку, два напрямки інтеграції не повинні бути взаємовиключними. Оскільки ряд важливих для України експортних товарів залежать від російського ринку, а Росія є головним торговим партнером України і життєво важливою потребою країни є відновлення її зв'язків з Євразійським економічним союзом.

«Україна не зможе пережити повну втрату своїх ринків збуту на Сході», – переконаний Шуссель.

Крім того, екс-канцлер переконаний, що причина нинішніх бід України також в тісних зв'язках політики з інтересами бізнесу.

Експерти Віденського інституту говорять про те, що Україна перебуває в заручниках у олігархів. Допоки український уряд представлятиме олігархічні інтереси, шансів на проведення реформ буде мало», – пише Шуссель.

Підсумовуючи, він зазначив, що Євросоюз повинен поставляти свою допомогу Україні, щоб розірвати зв'язок між політикою і бізнесом.

«Це включає в себе регулярне оподаткування доходів олігархів і експропріацію майна, отриманого незаконним шляхом», – резюмує колишній федеральний канцлер Австрії Вольфганг Шюссель.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: