Війна на Донбасі: полонених катують обидві сторони – Amnesty

Читать на русском

Правозахисна організація висловила звинувачення на адресу як України, так і Росії за злочини та жорстоке ставлення до полонених.

Правозахисна організація Amnesty International розкритикувала обидві сторони конфлікту в Україні, звинувачуючи їх у військових злочинах щодо полонених, включаючи тортури і вбивства.

Про це «Слово і Діло» дізналося зі звіту правозахисної організації Amnesty International.

Як відомо, у квітні ватажок одного із загонів самопроголошеної ДНР «Спарта» Арсеній Павлов, відомий як «Моторола», зізнався у розстрілі 15 полонених українських військовослужбовців.

В СБУ відреагували: «Ми розглядаємо питання інкримінування йому тих 15 вбивств, в яких він сам зізнався. Ця особа буде нести відповідальність, у тому числі за злочини проти людяності, за тортури і вбивства українських громадян, військовослужбовців українських збройних сил», – заявив начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк.

Зараз, за даними Amnesty International, зібраними в основному навесні цього року в 36-сторінковій доповіді, полонених б'ють до переломів кісток, катують за допомогою електрошокера, завдають їм ножових поранень, підвішують, позбавляють сну, а також регулярно погрожують їм і відмовляють у медичній допомозі.

Як повідомляється, доповідь заснована на свідченнях військових, 17 з яких перебували в полоні у озброєних прихильників ДНР і ЛНР і 16 - у службовців української армії та інших представників правоохоронних органів країни і СБУ.

При цьому, в Amnesty відзначили, що обидві сторони конфлікту – як Росія так і Україна – захоплюють у полон цивільних, які «не вчинили жодних злочинів, але симпатизують іншій стороні».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: