Центральна влада блокує права регіонів на бізнес — експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Приймати законопроекти потрібно, але слід пам'ятати, що відповідно до Конституції Президент обирає голів ОДА, а центральна влада не хоче ділитися правами з місцевою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи заяви про те, що Мін'юст пропонує передати повноваження з реєстрації бізнесу та нерухомості з Києва в регіони.

«В Україні повинна бути загальна тенденція до дерегуляції, у тому числі — до зменшення кількостей ліцензій, які видаються на будь-якому рівні, але якщо розглядати варіант центрального або місцевого рівня, то в такому разі потрібно враховувати, які типи ліцензій будуть враховуватися, тому що деякі дійсно доцільніше відпустити на місцевий рівень. Тоді дійсно буде видно, в якому регіоні влада найбільше сприяє розвитку бізнесу», — розповідає аналітик.

За його словами, передача повноважень на місця дуже важлива, але залишається під великим питанням, тому що в Україні центральна влада не хоче ділитися привілеями та повноваженнями.

«Законопроекти дуже важливі, але є президентська вертикаль, де Президент призначає глав ОДА, і ось ця система, коли вони призначаються — найважливіша проблема децентралізації. Тому й для бізнес-сектору це певною мірою замкнене коло. Крім того, не виключено, що взагалі будуть суттєві правки до законопроекту», — пояснює експерт.

Зазначимо, що Павло Петренко в рамках децентралізації пропонує прийняти два закони, згідно з якими повноваження з реєстрації бізнесу та нерухомості передадуть зі столиці в регіони. Міністр висловив сподівання, що нова система запрацює вже з 1 вересня цього року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: