У МінАПК помічають порушення попередників, але замовчують колосальні збитки від нинішніх керівників

Читать на русском
Продовольчо-зернова корпорація України була створена як державний оператор зерна на гроші платників податків з метою отримання прибутку в Бюджет. Потенційне банкрутство корпорації означатиме не що інше, як викрадення грошей з кишені у населення.

За даними внутрішньої перевірки ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ), на сьогодні тільки заявлених і встановлених збитків налічується більше 2,2 млрд грн і 194,4 млн дол. Такі цифри наводить прес-служба Мінагрополітики. Там підкреслили: наявність такої заборгованості підтвердила перевірка підприємства Держфінінспекцією в далеких 2013 і 2014 роках. Тим часом звинувачення на свою адресу в МінАПК ігнорують. А потенційних збитків від порушень нинішнього керіництва там може бути значно більше, пише «Слово і Діло».

Днями народний депутат України Олег Осуховський, відсторонений від посади голови робочої групи з перевірки можливих фактів зловживань у державному секторі економіки, озвучив ЗМІ конкретні факти економічних злочинів. За його даними, закупівля корпорацією 55 тис. тонн кукурудзи за завищеною ціною спричинила збитки у 852 тис. дол., а зменшення ціни кукурудзи з 400 дол. до 300 дол. за тонну в китайському контракті без узгодження з урядом за 13 років контракту може призвести до 4-5 млрд дол втрат.   Осуховський бачить підстави стверджувати, що сьогоднішнє керівництво ДПЗКУ, вимиваючи державні кошти у приватні компанії, планує довести підприємство до банкрутства, щоб потім приватизувати, віддавши його у приватні руки сьогоднішніх менеджерів аграрної галузі.

Резонність заяв Осуховського підтверджують й аналітики. Так, експерт у сфері агропромислового комплексу, український політолог Олексій Якубін у коментарі «Слову і Ділу» заявив: «Дійсно, є спроба довести підприємства до банкрутства і потім продати за безцінь різним зацікавленим особам. Тим самим Мінагрополітики віддасть аграрну сферу в приватні руки. На рахунок компаній, це і невеликі сільськогосподарські підприємства, які спеціалізуються на певних агрогалузях, і великі фірми. Зокрема, це може торкнутися «Укрспирту». Його, як і інші, намагаються зробити збитковим, хоча в реальності підприємство може бути прибутковим», – пояснив Якубін.

Нагадаємо, продовольчо-зернова корпорація України була створена як державний оператор зерна на гроші платників податків з метою отримання прибутку в Бюджет. Потенційне банкрутство корпорації означатиме не що інше, як викрадення грошей з кишені у населення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: