Наслідком наступу бойовиків у травні може стати «маріупольський котел» – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

На даному етапі є всі передумови для того, що в травні може бути новий удар бойовиків на Маріуполь.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи ризики нового наступу бойовиків на Маріупольському напрямку найближчим часом.

«Дійсно, всі ознаки зараз говорять про підготовку до наступу. Реальність така, що бойовики готові завдати чергового удару по українських позиціях. Ймовірно, він може відбутись в травні. Всі умови для цього є і для українських сил це буде вже третій, «маріупольський котел». У той же час, про що говорив і Лисенко (спікер АП з питань АТО – Ред.), наступ буде на трьох основних напрямках, але головним залишається Маріупольський», - розповідає Перепелиця.

За словами експерта, прогнози та ймовірність наступу вже є, але дуже важко сказати, чи готується до цього українська сторона.

В свою чергу, начальник аеромобільних військ Збройних сил України, полковник запасу Іван Якубець прогнозує загострення ситуації у травні-червні. «Вже зараз ситуація почала загострюватися. Подекуди літають «Гради», використовуються 120-міліметрові міномети. Різкого наступу, як ми думаємо, не буде, але поступово бойовики почнуть більш активно діяти і будуть розгортати напад», – вважає Якубець.

Нагадаємо, сьогодні нардеп від «Народного фронту» Дмитро Тимчук повідомив про те, що на Маріупольському напрямку бойовики створюють потужний «ударний кулак» з декількох десятків одиниць бронетехніки і до 3 тисяч бойовиків. Президент України Петро Порошенко також заявив, що бойовики повертають у буферну зону на Донбасі важку техніку під прикриттям військових тренувань і так званого параду, який повинен відбутися 9 травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: