Для Фонду держмайна не знайшли місця в структурі влади – експерт

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Питання призначення керівника Фонду держмайна є другорядним, поки не внесли зміни в Конституцію та не визначили, якій інституції підпорядковується даний орган.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, аналізуючи інформацію про те, що Яценюку пропонують затвердити екс-очільника ДФС главою Фонду держмайна.

«Насправді, призначаючи керівника Фонду держмайна, потрібно виходити з проектування внутрішньої системи. Ми зараз маємо перехідний період, який обумовлює повноваження голови Фонду держмайна України, а в умовах конституційної реформи взагалі незрозуміло, в структурі чого буде Фонд держмайна. Невідомо, чи Фонд держмайна України належить до виконавчої влади, чи є незалежною інституцією. Тому питання не в керівникові, а повноваженнях Фонду держмайна. Обирати керівника зарано, поки не вирішено ключові моменти роботи», – пояснює Цибулько.

Водночас політолог Петро Олещук переконаний, що рішення про кадрові зміни продиктоване черговим серйозним етапом приватизації.

«Приватизація вже була анонсована й держава буде відмовлятися від своїх підприємств, тому відповідно цей процес потребує контролю. Загалом, цей орган є певним атавізмом. Жодним управлінням державною власністю він не займається, а займається лише її приватизацією. Тому даний орган як тимчасовий має місце бути й наразі у нього достатньо обмежена компетенція», – вважає Олещук.

Нагадаємо, 23 березня голова ДФС Ігор Білоус звернувся до прем'єра з проханням про відставку. Яценюк прийняв відставку і доручив міністру фінансів провести протягом 2 тижнів конкурс на посаду глави ДФС.

Раніше Яценюк розпорядився почати службове розслідування стосовно керівництва Фіскальної служби та відсторонити його від виконання обов'язків. Прокуратура Києва почала кримінальне провадження за фактом можливого отримання службовцями Державної фіскальної служби неправомірної вигоди при розмитненні товарів на кордоні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: