Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв у 2021 році забезпечити початок будівництва нового інфекційного інституту

25 грудня 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв у 2021 році забезпечити початок будівництва нового інфекційного інституту.
Не виконано
Сказано 25 грудня 2020 р.

Джерело

  • https://focus.ua/politics/470246-visokosniy-rik-volodimira-zelenskogo
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/869-2021-%D0%BF#Text
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3345619-ci-otrimaut-ukrainci-vitciznanu-vakcinu-vid-koronavirusu.html
  • Лист НАМНУ
  • Лист СКМУ
  • Лист МОЗ
  • https://tender.uub.com.ua/tender/UA-2021-11-24-008337-b/
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3299855-v-ukraini-stvorat-bioklaster-dla-viroblenna-vakcini-ta-testsistem-smigal.html
  • https://tender.uub.com.ua/tender/UA-2021-11-24-008337-b/

Результат

З метою перевірки виконання цієї обіцянки було направлено запит в МОЗ України: «Чи розпочато станом на грудень 2021 року будівництво біокластера «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій» або ж нового інфекційного інституту?».

З відповіді міністерства від січня 2022 року стало відомо, що інформація стосовно будівництва нового інфекційного інституту в МОЗ України відсутня. Щодо біокластера, замовником розроблення проєктно-кошторисної документації для створення адміністративно-лабораторного комплексу біокластера «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій» та одержувачем бюджетних коштів є ДП «Укрмедпроектбуд». Медичне та технологічне завдання розроблено та затверджено робочою групою у жовтні 2021 року та передано до ДП «Укрмедпроектбуд».

Нагадаємо, що у серпні 2021 року уряд затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення біокластера «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій» (постанова від 18 серпня 2021 р. № 869 зі змінами). Відповідно до нього, замовником розроблення проєктно-кошторисної документації проєкту «Реконструкція майнового комплексу державного підприємства «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України» з будівництвом» для створення адміністративно-лабораторного комплексу біокластера «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій» та одержувачем бюджетних коштів є ДП «Укрмедпроектбуд».

29 грудня 2021 року було укладено договір між ДП «Укрмедпроектбуд» (замовник) та ТОВ «Компанія Енергоефективність і консалтинг» (підрядник) щодо виконання проєктно-вишукувальних робіт (див. джерело №№ 7, 9).

Планується, що в біокластері «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій» вироблятимуть вакцини та тест-системи для діагностики інфекційних хвороб.

Враховуючи те, що у 2021 році не було фактично розпочато будівництво біокластера, а про будівництво інших об'єктів для діагностики інфекційних хвороб в МОЗ України не повідомили, обіцянці присвоєно статус «не виконано».