Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Рева пообіцяв врегулювати питання виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам за минулий час

27 серпня 2018 року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв врегулювати питання виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам за минулий час. «Мова іде про те, що ми сьогодні повинні на законодавчому рівні врегулювати питання, і сказати цим людям (пенсіонерам, які мешкають на тимчасово окупованих територіях), що не залежно від того, коли припинена виплата пенсій, вони мають право на виплату пенсій протягом всього періоду, за який їм пенсії не платилися. Ми це зробимо, ми пропишемо це в постанові Кабміну», – наголосив міністр (відео: 44:00 - 46:00). Андрій Рева наголосив, що наразі існує законодавча колізія, адже фінансування пенсій за минулий час можливе тільки у випадку їх несплати з вини людини або вини фонду. Насправді ж на окупованих територіях пенсіонери не отримують грошей внаслідок бойових дій, а це поки не прописано в законодавстві.
Не виконано
Сказано 27 серпня 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=gswn5GuXPaE
  • Лист Міністерства соціальної політики від 18 березня 2019 року
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/637-2014-%D0%BF
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/365-2016-%D0%BF
  • https://www.pfu.gov.ua/414379-414379/

Результат

У січні 2019 року на сайті Пенсіного фонду України було опубліковано проект постанови Кабміну «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яким передбачено удосконалення порядку призначення, відновлення та здійснення пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам. Змінами пропонується, що суми пенсійних виплат, які не виплачені за період до місяця відновлення, обліковуються в органі, що здійснює пенсійні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабміном.

У період з серпня 2018 року по липень 2019 року у постанови Кабміну, які регулюють здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, обіцяних змін не було внесено, тому обіцянці після позачергових виборів ВРУ і незадовго до відставки уряду присвоєно статус «не виконано».