Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Народний депутат України
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Парубій пообіцяв, що призначення омбудсмена у ВРУ відбуватиметься виключно за процедурою, яка описана в чинному законі

6 червня 2017 року Голова Верховної Ради України Андрій Парубій пообіцяв, що призначення омбудсмена у ВРУ відбуватиметься виключно за процедурою, яка описана в законі.
Не виконано
Сказано 6 червня 2017 р.

Джерело

  • http://www.pravda.com.ua/articles/2017/06/6/7146066/
  • https://strana.ua/news/77598-v-rade-otkazalis-vybirat-ombudsmena-tajnym-golosovaniem.html

Результат

22 червня 2017 року ВРУ прийняла в першому читанні проект закону №6427-д Про Конституційний Суд. Відповідно до пропозицій. В проекті закону включені норми, якими буде змінено процедура обрання омбудсмена в парламенті.

Зокрема, автори ініціативи пропонують затвердити, що омбудсмен буде призначати та звільняти з посади Верховну Раду шляхом відкритої голосування більшістю голосів парламентарів від конституційного складу.

Відповідно до існуючого законодавства Верховна Рада призначає омбудсмена таємним голосом шляхом подання бюлетенів.

15 березня 2018 року ВРУ обрала Людмилу Денісову новим Уповноваженим ВРУ з прав людини. Попри обіцянку Андрія Парубія, обрання Денісової відбулося з порушенням норм закону про Уповноваженого. Зокрема, в законі зазначено, ВРУ обирає Уповноваження шляхом закритого голосування. Цього разу Рада голосувала відкрито, спираючись на роз'яснення Регалентного комітету щодо колізії, яка виникла після ухвалення законопроекту №6427-д. Окрім цього, були порушені часові рамки обрання Уповноваженого, та не було оголошено нового конкурсу на цю посаду після того як ВР не змогла обрати Уповноваженого 6 червня 2017 року.