Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Южаніна запевнила, що із 2018 року в Україні скасують податок на прибуток

26 жовтня 2016 року народний депутат України Ніна Южаніна запевнила, що із 2018 року в Україні скасують податок на прибуток. Народний депутат додала, що у перехідних положеннях до проекту Податкового кодексу має з'явитися норма про те, що Кабмін бере зобов'язання запровадити податок на виведений капітал замість податку на прибуток із 2018 року, і вона буде контролювати цей процес.
Не виконано
Сказано 26 жовтня 2016 р.

Джерело

  • http://www.slovoidilo.ua/2016/10/26/novyna/finansy/v-ukrayini-skasovuyut-podatok-na-prybutok-yuzhanina
  • https://telegraf.com.ua/biznes/ekonomika/3013916-yuzhanina-otmena-nds-byila-byi-podobna-vozvrashheniyu-v-kamennyiy-vek.html?_utl_t=fb
  • http://solydarnist.org/?p=100485
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=17980&SKL=9
  • http://www.president.gov.ua/news/v-ukrayini-bude-stvoreno-efektivnu-sistemu-zahistu-ta-stimul-45606
  • https://www.facebook.com/NinaIuzhanina/posts/560952440931520
  • https://www.facebook.com/NinaIuzhanina/videos/618085968551500/

Результат

3 грудня 2017 року Ніна Южаніна заявила, що пропозиції щодо скасування в Україні податку на додану вартість (ПДВ) та його заміну на податок з продажів є нереалізованим і недоцільним. Наступного місяця депутатка заявила, що відповідні законопроекти вже підготовлені. Вона планує, що в поточному році, вони будуть прийняті. Додамо, що йдеться про пакет законопроектів, спрямованих на протидію зменшенню податкової бази і переміщенню доходів за кордон.

Однак на початку 2018 року на порталі ВРУ у розділі законодавчих ініціатив Ніни Южаніної, не виявилось напрацьованих нею змін до поточного кодексу або ж окремих законопроектів які б регулювали вказане питання. Також депутатка прокоментувала намір Петра Порошенка внести власні зміни до податкового законодавства, які стосуються податку на прибуток.

"При запровадженні податку на виведений капітал ми дозволимо підняти капіталізацію наших підприємств. Це дуже важливо, це покращує, полегшує життя бізнесу. Зараз працюємо над текстом проекту закону, тому що, поки ми говоримо, у нас весь час в законодавчому полі щось змінюється. І, як усім відомо, Президент озвучив рішення про те, що податок на виведений капітал буде впроваджений в Україні з 2019 року", - написала Ніна Южаніна у мережі ФБ.

Враховуючи, що депутатка за два роки не здійснила кроків до виконання зобов'язання і те, що вона сама підтвердила, що текст законопроекту тільки напрацьовується і наступна можливість скасувати відповідний податок лише у 2019 році , обіцянка отримує статус "не виконано".

15 травня 2018 року Ніна Южаніна сказала, що не знімає з себе відповідальність, що в Україні не замінили податок на прибуток податком на виведення капіталу. Вона визнає, що раніше потрібно було тиснути на виконавчу владу аби прискорити вирішення цього питання.