Цієї зими Європа допоможе Україні з газом

Читать на русском

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер має намір допомогти Україні з газом шляхом реверсних поставок з країн ЄС в разі припинення його поставок через конфлікт з Росією.

Про це він заявив в інтерв'ю німецькій газеті Bild, пише «Слово і Діло» з посиланням на DW.

«На крайній випадок має бути можливим перенаправити газ з країн ЄС до України», - сказав Еттінгер.

За його словами, зараз Європейська комісія готує кризовий план на той випадок, якщо поставки російського газу до Європи повністю припиняться. Цей план повинен бути представлений до жовтневого саміту ЄС.

Крім того, єврокомісар відзначив, що шість країн Євросоюзу на 100% залежать від російського газу. При цьому чотири з них отримують російський газ безпосередньо з Росії, без українського транзиту.

«Найбільшу небезпеку я бачу у випадку неможливості гарантування транзиту газу», - сказав Еттінгер. На його думку, статися це може з різних причин. Наприклад - теракт. «Тоді Болгарія і Словаччина будуть повністю відрізані від постачань газу. І в цьому випадку Євросоюз має бути готовий до гнучкого використання реверсу до цих країн», - уточнив він.

Нагадаємо, 17 липня міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що наявних запасів природного газу на весь осінньо-зимовий період Україні не вистачить.

Як повідомлялося раніше, компанія «Укртрансгаз», засновником якої є НАК «Нафтогаз України», повідомила, що реверсні поставки газу зі Словаччини почнуться з 1 вересня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: