Акімова розкритикувала намір Мусія закупляти ліки у виробників

Читать на русском

Директор центру «Нова соціальна та економічна політика» Ірина Акімова вважає, що розмови про скорочення вартості лікарських засобів шляхом прямих закупівель в обхід дистриб'ютора - це популізм, на якому спекулює кожне керівництво МОЗ.

Вся справа в тому, що виробникам лікарських препаратів найчастіше незручно вступати в пряме співробітництво з державою, заявила Акімова, відповідаючи на запитання кореспондента «Слова і Діла».

«Переходити виключно на прямі закупівлі, з моєї точки зору, може бути недоцільно. Можливо закуповувати і у дистриб'юторів. Я впевнена, що введення референтного ціноутворення на ліки, які закуповуються за державні гроші, зможе допомогти вирішенню цієї проблеми», - підкреслила Акімова.

Вона також повідомила, що цього року в Україні був припинений пілотний проект з реімбурсації лікарських засобів. Проект передбачав штучне зниження цін на ліки в аптеках за рахунок компенсації держави. Однак через те, що МОЗ не виконав свої зобов'язання перед аптеками, ціни на препарати для населення знову зросли.

Нагадаємо, про референтне ціноутворення, як про альтернативний спосіб державного контролю за рівнем цін на ліки, в квітні заявили в Державній інспекції України з контролю за цінами. Тоді чиновники запропонували розраховувати вартість препаратів, виходячи з середнього рівня цін у сусідніх країнах.

Раніше міністр охорони здоров'я Олег Мусій заявив, що у зв'язку з девальвацією гривні і помилкою в розрахунках ПДВ ціни на препарати виростуть щонайменше на 50%.

«Слово і Діло» зареєструвало 32 обіцянки Ірини Акімової, з яких вона виконала 11. Ще 13 обіцянок політик провалила. Так, будучи першим заступником глави Адміністрації Президента Януковича, Акімова пообіцяла підвищення мінімальної заробітної плати на 70% вже до 2012 року, однак за підсумками року зростання мінімальної зарплати виявилося вдвічі меншим прогнозованого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: