Гласність по-українськи

Читать на русском

Судячи з обіцянок українських політиків, жодне важливе рішення в країні не приймається без врахування думки громадськості.

Сьогодні пролунала чергова обіцянка побідного плану: віце-спікер парламенту Ігор Калєтнік пообіцяв ініціювати обговорення системи зовнішнього незалежного оцінювання з широким загалом, адже існуюча система, на його думку, себе не виправдала.

Виходячи з аналізу попередніх обіцянок високопосадовців, стає зрозуміло, що влада готова вислухати думку громадськості, однак не збирається виконувати ці побажання на практиці.

Так Прем’єр-міністр Микола Азаров минулого року обіцяв, що до законодавства будуть внесені зміни, які дозволять враховувати суспільну думку при здійсненні міської забудови. Запитати думку киян щодо забудови Андріївського узвозу обіцяв і голова КМДА Олександр Попов. Натомість 8 квітня минулого року без відома громадськості на Андріївському узвозі було знищено три історичні будинки для будівництва бізнес-центру з парковками. Сподіваємось, що подібна практика не повториться в Одесі, де для громадськості вже два роки, як розробляють Генеральний план розвитку міста.

А колишній Міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко обіцяв, що в закупівлях державних підприємств не буде таємниці для журналістів і громадськості. Натомість 1 серпня 2012 року Президент Віктор Янукович підписав ухвалений Верховною Радою законопроект №9634, яким передбачено звільнення всіх держпідприємств від необхідності проведення торгів. Сфера державних закупівель все ще залишається корумпованою, оскільки державні установи та компанії продовжують здійснювати купівлю товарів та послуг за завищеними цінами. Більше того, 13 грудня СБУ провело обшук у видавництві Вісника державних закупівель, вилучивши при цьому документи, пов’язані з тендерами.

Ніхто не знає, але виявляється, що ініціативи з продажу землі в парламент подавалися  також після обговорення з громадськістю. Це стосується і змін до виборчого законодавства. Якщо ж вірити Борису Колеснікову, то суспільство вже два роки, як обговорює шляхи виведення телебачення з-під контролю влади та бізнесу. А в Запоріжжі не проти обговорити екологічні проекти, проте фінансувати їх ніхто не збирається.

І наостанок, зовсім скоро Президент подолає в країні корупцію, а українці знатимуть долю всіх корупціонерів, і слідкуватимуть за ходом слідства над ними.

Тож нехай замовкнуть всі скептики, які не вірять в існування громадянського суспільства в Україні. Наша влада вигадала новий концепт гласності: послухати і зробити по-своєму. Головне, щоб українці не додумалась до запровадження механізмів виконання владою суспільної думки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: