Конституційний Суд не зможе скасувати закон про люстрацію – експерт

Читать на русском

Конституційний Суд може визнати закон про люстрацію таким, що не відповідає Конституції України в якійсь частині, однак скасувати його не зможе.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько.

«У часи, коли відбувається конституційна реформа, час і місце Конституційного Суду може бути взагалі під великим сумнівом в судовій структурі України. Ці функції можуть бути передані до Верховного Суду. На даному етапі Конституційний Суд не буде занадто ініціативним. Швидше за все, навпаки – буде за давньою традицією залежати від правлячої еліти», – розповідає Цибулько.

За словами експерта, існує велика ймовірність того, що нинішнє рішення стосовно закону про люстрацію буде визнано невідповідним Конституції України в якійсь частині, але в цілому – буде визнано прийнятним.

«Закон «Про очищення влади» не можна скасувати, так як люстраційний процес уже запущений і кілька десятків людей вже витіснені з держслужби. Формувати умови для судових оскаржень і розглядів – занадто ризиковано. Фактично, абсолютно політичний фактор включений таким чином, що неможливо повернути все назад», – вважає Цибулько

Крім того, політолог підкреслив, що насправді позиція Венеціанської комісії щодо люстраційного закону була досить розмитою і залишила можливість українській стороні діяти на власний розсуд.

У свою чергу, правозахисник Едуард Багіров переконаний, що, відповідно до нової законодавчої бази, закон про люстрацію почне діяти не раніше осені. При цьому він зазначив, що даний закон не має розподілу у відомому вислові «стратити не можна помилувати». «Сьогодні ті, хто проводить люстрацію  як інквізитори в середні віки, і всі дії, пов'язані з законом про люстрацію, повинні в першу чергу не порушувати права людини», – резюмував Багіров.

Нагадаємо, закон «Про очищення влади» набув чинності 16 жовтня минулого року. Законом забороняється окремим фізичним особам займати певні посади (перебувати на службі) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування (крім виборних посад).

Раніше народний депутат від фракції «Самопомочі», голова Комітету з питань протидії та запобіганню корупції Єгор Соболєв заявив, що Конституційний Суд України може скасувати закон про люстрацію, позаяк 12 з 17 суддів КС – «люди Януковича, які дали йому в 2010 році необмежені повноваження».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: