Як Яценюк та Гонтарєва «вбивають» українську економіку? – експерт

Читать на русском

Є два виходи із ситуації: або Яценюк та Гонтарєва підуть самі, або ж економіка України буде зовсім зруйнована.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, коментуючи стан економіки та банківського сектору, можливість грошової реформи та дії, необхідні для стабілізації економіки й відновлення банківської системи.

«Я не вірю, що цей уряд та нинішня Голова Нацбанку здатні змінити щось на краще. У них є одна системна помилка. Є процес виробництва і обміну й саме на цій системі функціонує банківська й фінансова система. Сьогодні в Україні майже зруйновано виробництво. В 1991 році 40% того, що робила Україна, було машинобудування. Завдяки цьому фінансова система була більш-менш збалансована. Перед початком глобальної кризи в 2007 році основою економіки стали металургія та хімія. 40% – це був метал і переробка. В 2013 та 2014 роках більшість грошей Україна отримала за зерно. Так от, новий уряд в особі Яценюка робить прямопротилежне тому, що треба робити. Це відновлення виробництва», – вважає експерт.

Ключовим словом для відновлення виробництва є не іноземні інвестиції, подолання корупції, як наголошує Яценюк. Це відмазка.

Головна проблема – це порушення макроекономічного балансу, основними з них є загальний, кредитний, галузевий і баланс споживання.

«Тому є два шляхи: або Голова Нацбанку та уряд Яценюка підуть, або економічна система буде зруйнована ними вщент. Для прикладу, щоб стабілізувати кредитно-фінансовий баланс, потрібно підняти заробітну плату. Якби нереально це не звучало. Це перше. Пояснюю: баланс споживання для всіх без винятку країн світу має принцип: щоб люди купили товари вироблені в країні треба віддати на зарплати й пенсії – 60-70% ВВП. В США – це 74%. В 1991 році в Україні це було 59%. Коли Янукович втік  це було 37%. В США зарплати – 74%, а прибутки – 19,6%. В Україні зарплати – 30,5%, а прибутки – 47%. Приходить Яценюк і перше, що робить – відпускає ціни та «заморожує» зарплати. Тобто ще збільшує прибутки», – аналізує експерт.

За його словами, головна проблема фінансової системи України – це прем'єр- міністр, що заморожує зарплати. Водночас, коли Голова Нацбанку веде себе, як банкір, який може й знає, як керувати банком, але не знає, що робити з Національним банком країни.

«Але й це не ключовий момент. Фінансовий сектор може активізуватися, тільки тоді, коли є платоспроможність. В тому числі й банківська система. А на продажу за кордон фінансова система не працюватиме, бо при обміні це дві різні банківські системи», – каже він.

Підсумовуючи, він наголосив, що саме таким чином потрібно проводити стабілізацію фінансової системи – шляхом співвідношення виробництва та заробітних плат.

Зазначимо, що раніше Валерія Гонтарєва запевняла, що до зими курс не підніметься вище за 15 грн, а Нацбанк дивиться в майбутнє з оптимізмом і очікує зниження курсу.

Пізніше Голова Нацбанку заявила, що НБУ більше не буде штучно утримувати фіксований курс гривні до долара.

Нещодавно, а саме 5 лютого, голова Національного банку Валерія Гонтарєва заявила, що курс долара в Україні не виросте до 25 грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: