Через Коломойського Україна втрачає $700 млн на рік – експерт

Читать на русском

Експерт з енергетичних питань пояснив ситуацію з видобутком українського газу та ціновою політикою для населення: головною проблемою, яку сьогодні уряд має вирішити, є діяльність компанії «Укрнафта» Ігоря Коломойського, через яку Україна втрачає $700 млн щороку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

«Якщо економічно обґрунтувати питання видобутку газу в Україні, то його взагалі не вистачає. В баланс не йде газ «Укрнафти», який Коломойський використовує за так званими субсидованими цінами для постачання на свої підприємства. 

Тому, фактично з балансу газу Укра]ни потрібно виключити той газ, який добувається "Укрнафтою". В принципі це проблема, яка має вирішитись найближчим часом, інакше держава постійно буде втрачати близько $700 мільйонів на рік», – розповідає спеціаліст.

За його словами, собівартість українського газу – близько $15, а експортованого – близько$50.

«Якщо за такими цінами держава могла би постачати газ для підприємств теплоенергетики, то ми покрили б усі борги, й не потрібно було б підвищувати тарифи для населення», – пояснює Боровик.

Крім того, в коментарі «Слову і Ділу» екс-міністр палива і енергетики Олександр Гудима повідомив, що за збільшення цін для населення відповідає Національна комісія з питань державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), а НАК «Нафтогаз»підвищувати ціну не має права.

«НАК «Нафтогаз», якому не платить Донецька й Луганська області, вже деякий час зазнає збитків та перебуває в передбанкрутному стані й вимушений жити тільки за рахунок фінансування бюджету, тому очевидно, що «Нафтогазу» необхідне підняття цін. Але, якщо ціни піднімуть, то населення буде неспроможне платити за газ», – вважає Гудима.

У той же час, експерт з енергетики Володимир Рябошлик зауважив, що підвищення цін зазначено в Держбюджеті на 2015 рік і має відбутися до кінця другого кварталу. Тарифи можуть піднятися до 5 разів.

Читайте також: Уряд продовжуватиме підвищувати тарифи, на черзі – газ

Нагадаємо, що нова економічно обґрунтована вартість видобутку газу в Україні, представлена компанією «Нафтогаз», склала 5430 грн за тисячу кубометрів, замість $100-120, як вважалося раніше.

Це означає, що видобувати газ в Україні дуже невигідно, але ще гірше – змушувати населення купувати газ за «економічно обґрунтованою ціною».

При цьому, як запевнив Яценюк раніше, якщо ціни на газ для гнаселення будуть підвищені ціни приблизно у 4 рази більше за нинішні тарифи, Кабінет міністрів у 2015 році зможе знизити дотації НАК «Нафтогаз України» до 32 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: