Монтян: бюджет Києва на 2015 рік «малювали зі стелі»

Читать на русском

У міському бюджеті ще менше місцевих податків, ніж у попередній рік, а скласти бюджет, виходячи з декількох податків, неможливо.

Про це в ексклюзивному коментарі«Слову і Ділу» розповіла відомий юрист Тетяна Монян.

«Раніше співвідношення між центральним і місцевими бюджетами було 80 на 20, в міському бюджеті на 2015 рік – 82 на 18, тобто ще менше податків відійде на місця, ніж минулого року.

Якщо аналізувати проект бюджету на 2015 рык для Києва, то по суті там всього кілька місцевих податків: податок на нерухоме майно, податок на землю і транспортний збір. Складно уявити, як з таких податків можна сформувати бюджет.

Наприклад, якщо взяти податок на нерухоме майно – 2%. Податок буде платити тільки той, хто отримає податкове повідомлення, а повідомлення отримає тільки той, чиє майно зареєстровано в реєстрі. В реєстрі нічого не зареєстровано. Він – порожній. Питання: як вони порахували ці податкові надходження?», – аналізує Монтян.

З її слів, в міському бюджеті на 2015 рік всі податкові надходження рахувалися навмання, а надані цифри не відповідають реальним показникам.

«Податок на землю. Приміром, є багатоквартирний будинок, який стоїть на ділянці і належить територіальній громаді. Цю ділянка брала певна фірма, під забудову. Уже кілька років, як скінчився термін оренди цієї ділянки під забудову. Питання: хто буде платити податок на землю? І ось так складено весь міськбюджет», – стверджує юрист.

Підсумовуючи, Тетяна Монтян зазначила, що в цілому ніхто не знає, які насправді будуть податкові надходження, але в тому, що коштів не вистачатиме, сумнівів немає.

Читайте також: Кличко дотримав слово і оприлюднив бюджет

Нагадаємо, перед Новим роком система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала обіцянку Кличка, що презентація нового бюджету міста відбудеться в першій половині січня 2015 року.

Також відомо, що для нового року закладений профіцитний бюджет: доходи перевищать витрати і складуть більше 22 мільярдів гривень. Витрати сягнуть більше 20 мільярдів. Цього року, більше, ніж минулого, у столиці витратять на соціальний захист, охорону здоров'я, транспорт і освіту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: