Бюджет Києва-2015: на що будуть витрачатись кияни?

Читать на русском

Бюджет розраховувався за абсолютно новою бюджетно-податковою базою, яку затвердила ВР і яка остаточно опублікована лише 8 січня. Його приймали прискореними темпами, щоб у лютий увійти з бюджетом. Головний кошторис столиці цього року є цілком реалістичним – у порівнянні з 2014 роком.

Бюджет столиці на 2015 рік є абсолютно реалістичним, пише у своєму Facebook голова бюджетної комісії Київради Андрій Странніков, передає «Слово і Діло».

«Незважаючи на економічну кризу, проект бюджету достатньо непоганий – надходження до загального фонду очікуються на 2 млрд більше, ніж у 2014, державних субвенцій заплановано на 8,2 млрд, з яких 5 – на освіту та охорону здоров'я. Близько 1,4 млрд буде передбачено на програму економічного та соціального розвитку. 2,4 млрд очікується отримати від плати за землю, 380 млн – від продажу землі, 100 – від продажу майна, 170 -–від пайової участі інвесторів».

Бюджет Києва на 2015 рік  є реалістичним. Жодної «дутої» цифри, на відміну від бюджету-2014, де відразу закладалась 3,5-мільярдна «дірка», – пише Странніков.

Як повідомляється, головною інтригою є погашення з Державного бюджету 1,9 млрд боргу Києва. До 15 лютого уряд повинен подати Верховній Раді відповідний законопроект. Крім того, у столиці не буде прямих вилучень до Державного бюджету. Для прикладу, в 2014-му таким чином було втрачено 1,4 млрд.

«З приводу найбільш резонансної новації – податку на нерухомість – до травня 2016 року про нього можна забути. Цього року його будуть сплачувати лише ті, хто платив у 2014. Тобто ті, в кого на одного власника (співвласника) припадає більше, ніж 120 кв. м квартири або 240 кв. м. будинку. Окрім того, проаналізувавши всі показники майбутнього бюджету, сенс в тому, що в нинішніх умовах запровадження його за максимальною ставкою у 2% (як це відображено у відповідному проекті КМДА), є недоцільним. Тому будемо рекомендувати встановити ставку 1% від мінімальної зарплати (12 грн) за кв. м на рік. Платитимуть лише ті, в кого у власності є більше, ніж 60 кв. м квартири або 120 кв. м будинку (за метри понад цю норму)», – пише столичний чиновник.

Читайте також: Кличко дотримав слово і оприлюднив бюджет

Нагадаємо, перед Новим Роком система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала обіцянку мера Києва Віталія Кличка про те, що презентація нового бюджету міста відбудеться в першій половині січня 2015 року.

При цьому, за попередніми прогнозами, згідно бюджету, зарплата киян за рік має збільшитись в середньому на 7%, але через інфляцію та зростання цін індекс реальної зарплати – тобто кількість товарів і послуг, які можна купити за середньомісячну зарплату – зменшиться приблизно на 5%.

За прогнозами, середня зарплата в 2015 році в Києві складе 5710 гривень, офіційний рівень безробіття – 7%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: