Корупційна схема у Харкові: заарештували бізнесмена-організатора справи

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав прохання детектива НАБУ про застосування запобіжних заходів до чотирьох підозрюваних.
фото: lexinform.com.ua

Вищий антикорупційний суд узяв під варту бізнесмена Сергія Кривого, якого НАБУ і САП підозрюють в організації схеми із заволодіння 159,5 млн грн, виділених на відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Таке рішення 16 квітня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

На думку слідства, саме Кривий є організатором справи. Він залучив до виконання плану інших підконтрольних осіб, а також посадовців комунального підприємства «Харківські теплові мережі».

До речі, Кривий також є підозрюваним у справі про надання неправомірної вигоди колишньому заступнику міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василю Лозинському.

«Клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного (Кривого – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів з дня його фактичного затримання. Взяти підозрюваного під варту в залі суду», – йшлося в рішенні.

Одночасно суддя йому визначив 10 млн грн застави як альтернативу. Ці кошти внесли і Кривий вийшов із СІЗО під наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися із міста Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з низкою осіб; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Також суд заарештував першого заступника гендиректора КП «Харківські теплові мережі» Сергія Волика з альтернативою 9,99 млн грн застави та власника ТОВ «Виробничо-інжинірингова компанія «Локо трейн» Юрія Пічугіна із 3 млн грн застави. Вони теж вийшли із СІЗО під такі самі обов'язки, тільки Волику заборонено відлучатися з Харкова, а Пічугіну – з Дніпра.

Крім того, суд відпустив під 8 млн грн застави власника ТОВ «Альянс» Геннадія Жмуренка. На нього поклали такі самі обов'язки як на Пічугіна.

Раніше ВАКС застосував запобіжні заходи до перших трьох підозрюваних.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили схему заволодіння 160 млн грн, виділеними на відновлення Харкова. За даними слідства, у квітні 2022 року впливовий бізнесмен, який є організатором групи, у змові з першим заступником генерального директора КП «Харківські теплові мережі» домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. При цьому саме воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги.

Компанія-постачальник продукції закупила необхідне через низку фірм-прокладок у виробника і продала її комунальному підприємству за понад удвічі завищеною ціною. Унаслідок реалізації схеми завдано збитків на суму 159,5 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: