Заморожені російські активи можуть використати для надання кредитів Україні – єврокомісар

Читать на русском
У G7 розглядають використання 300 млрд доларів заморожених активів росії як заставу для кредитів України.
Фото: Getty Images

Заморожені активи росії в обсязі 300 мільярдів доларів можуть бути використані у якості застави для надання кредитів Україні.

Про це розповів виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє Reuters.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

Зазначається, що наразі розглядаються різні сценарії, тому тривають дискусії. Домбровскіс висловив надію, що Європейський Союз найближчими місяцями схвалить окрему процедуру щодо використання прибутків або відсотків, отриманих від активів рф, для допомоги Україні.

Водночас, як пише Reuters, фінансові посадові особи G7 заявили, що вони твердо налаштовані допомогти Україні задовольнити термінові потреби у короткостроковому фінансуванні, включно з використанням відсотків, отриманих із заморожених російських активів.

Швидше за все процедура ЄС передбачатиме заставу для російських активів замість їх повного арешту, зауважив Домбровскіс.

«Ми обговорюємо низку різних варіантів. Один із них – конфіскація, а інший – надання застави або навіть використання надприбутків або відсотків від цих активів для фінансування позики», – зазначив своєю чергою заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо.

Очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон наголосив, що це рішення потребує «творчості та гнучкості».

Нагадаємо, 21 березня лідери Європейського Союзу погодилися конфіскувати значну частину надприбутків, отриманих від заморожених російських активів, та передати їх Україні.

Як відомо, виторг від заморожених російських активів становить близько 3 млрд євро щорічно. При цьому до 2027 року, за оцінками європейських чиновників, загальний прибуток від заморожених активів може становити 20 млрд доларів.

Наприкінці березня стало відомо, що керівництво ЄС вирішило не передавати Україні 5 млрд євро прибутку, отриманого від заморожених російських активів у 2022 та 2023 роках.

16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію із закликом вилучити заморожені російські активи та використати їх для відновлення України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: