США можуть направити в Україну додаткових військових радників

Читать на русском
США можуть направити в Україну додаткових військових радників, але вони не виконуватимуть бойових завдань.
Фото: пресслужба Пентагону

США розглядають можливість відправлення додаткових військових радників в Україну, основним завданням яких буде консультування українських військ, а також нагляд за американською зброєю, яку штати передають Україні.

Про це пише Politico.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

На тлі ескалаційних дій Кремля проти України США не виключають відправлення додаткових військових радників до посольства в Києві, що, як говориться у матеріалі, є «останнім проявом американської підтримки України».

За словами речника Пентагону генерал-майора Патріка Райдера, радники не виконуватимуть бойових завдань, а радше надаватимуть консультації та підтримку українському уряду і військовим.

«Протягом цього конфлікту Міністерство оборони переглядало і коригувало нашу присутність в Україні відповідно до змін у ситуації з безпекою. Наразі ми розглядаємо можливість направлення кількох додаткових радників для посилення Офісу оборонного співробітництва (ODC) при посольстві», - сказав Райдер.

Також він зазначив, що «персонал підпадає під ті ж обмеження на поїздки, що і всі співробітники посольства».

Райдер відмовився обговорювати конкретну кількість персоналу з міркувань безпеки, проте двоє американських чиновників сказали Politico, що їх буде до 60 осіб.

Як стверджують джерела видання, додатковий контингент підтримуватиме логістику і наглядатиме за озброєнням, яке США надсилають в Україну.

«Ці радники допомагатимуть українським військовим з технічним обслуговуванням озброєнь. Також вони підтримуватимуть невеликий контингент посольства США в Києві та координуватимуть нові поставки зброї, після схвалення законопроєкту щодо фінансової та військової підтримки України на суму в понад 60 млрд доларів», - говориться у матеріалі.

За інформацією джерел видання, кілька військовослужбовців США вже прибули на короткі ротації до посольства в Києві. Ці співробітники допомагають здійснювати нагляд і забезпечувати безпеку посольства.

Нагадаємо, 20 квітня Палата представників США схвалила законопроєкт щодо виділення допомоги на підтримку України на суму близько 61 мільярда доларів.

Для набуття чинності законопроєкт має бути розглянутий у Сенаті та підписаний президентом США. Лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер заявив, що американський Сенат голосуватиме за допомогу Україні у вівторок, 23 квітня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: