Сербія відмовилася від російських винищувачів на користь французьких – FT

Читать на русском
Сербія вирішила відмовитися від закупівлі винищувачів у росії, віддавши перевагу французьким Rafale.
Фото: Сайт президента Сербії

Сербія готується підписати з Францією найбільшу угоду щодо зброї у своїй сучасній історії. Це стане знаком того, що війна росії в Україні спонукає одного з найближчих союзників Москви диверсифікувати свої закупівлі зброї.

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що Белград планує замовити у французької аерокосмічної компанії «Dassault Aviation» 12 французьких винищувачів Rafale вартістю 3 млрд євро.

«Це знаменує собою довгострокове зобов'язання перед Заходом після десятиліть покладання на російські літаки», – йдеться у матеріалі.

Президент Сербії Александар Вучич 9 квітня під час візиту до Парижу заявив, що контракт буде підписаний протягом наступних двох місяців і в присутності президента Франції.

Як відомо, Сербія розпочала масштабну модернізацію своєї військової авіації у 2016 році. Країна робила це переважно за рахунок російських бортів. Тоді серби придбали у Москви два вертольоти «Мі-17» і отримали в дар шість винищувачів «МіГ-29».

На сьогодні країна має на озброєнні близько 14 МІГів та 27 румунських винищувачів-бомбардувальників J-22 Орао. Ще у 2021 році Белград замислювався над закупівлею нової партії модернізованих МіГ-29 у росії. Проте вторгнення армії рф в Україну зруйнувало ці плани. Санкції, які були введені Євросоюзом у відповідь на цю агресію, унеможливили обслуговування в Сербії російських МІГів.

«Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 2022 року президент Сербії Александр Вучич розчарував європейські столиці, відмовившись приєднатися до західних санкцій проти режиму володимира путіна і зберігши Сербію відкритою для російського бізнесу, одночасно зберігаючи свою заявку на вступ до ЄС.

Але в міру посилення тиску з боку Європи і США Вучич почав дозволяти поставки боєприпасів сербського виробництва в Україну і закуповувати західну зброю на додачу до китайських і російських систем, які наразі використовуються сербськими збройними силами», – ідеться в публікації FT.

Представник сербського міністерства оборони повідомив, що угоду щодо закупівлі французьких літаків «узгоджено більш ніж на 90%», але обом сторонам ще належить узгодити фінансові умови.

Нагадаємо, у лютому Александар Вучич заявив, що відносини Сербії та росії можуть погіршитися.

Також нещодавно президент Сербії Вучич доручив формування уряду міністру оборони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: