На ЗАЕС вперше з 2022 року перевели всі реактори в стан «холодного зупину»

Читать на русском
Державна інспекція ядерного регулювання України ще минулого року видала розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків ЗАЕС до режиму холодного зупину, але російські окупанти відмовлялися це робити.
wikimedia

Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція у суботу, 13 квітня, перевела всі свої шість реакторів у стан «холодного зупину». Сьогодні вранці в цей стан був переведений останній реактор.

Про це повідомляє прес-служба МАГАТЕ.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

«Рішення про холодну зупинку всіх шести блоків позитивне саме по собі, оскільки охолодження реактора забезпечує додатковий буфер на випадок аварії. Але це не вирішує принципової проблеми нещодавнього різкого погіршення ситуації на станції. Без сумніву, ядерна безпека та безпека на цьому великому ядерному об’єкті залишається дуже нестабільною», - сказав голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

При цьому зазначається, що Державна інспекція ядерного регулювання України ще минулого року видала розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків ЗАЕС до режиму «холодного зупину». Але російські окупанти відмовлялися це робити на захопленій станції.

Водночас, коментуючи загрозу безпеці ЗАЕС, в прес-службі МАГАТЕ розповіли, що сьогодні експерти агентства, які перебувають на АЕС, чули «виходи» артилерії поблизу станції. Деякі, були на близькій відстані, деякі далі, але все одно були гучними.

Нагадаємо, російський диктатор володимир путін повідомив МАГАТЕ про плани щодо перезапуску української Запорізької АЕС, яка наразі перебуває під російською окупацією. Це ще більше посилює ризики інциденту на найбільшій атомній станції Європи.

Також стало відомо, що після завершення будівництва нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС, потужності станції перевищать потужності тимчасово окупованої росіянами Запорізької АЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: