Столтенберг пропонує створити 5-річний пакет допомоги Україні у $100 млрд – ЗМІ

Читать на русском
Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг запропонував започаткувати п'ятирічний пакет допомоги Україні. Це має убезпечити процес підтримки Києва.
Getty Images

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запропонував країнам Альянсу створити фонд внесків для України на $100 млрд протягом п’яти років у рамках пакету, який лідери мають підписати на липневому саміті у Вашингтоні.

Про це повідомляє Bloomberg.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

Члени НАТО все ще обговорюють пропозицію Столтенберга і механізми ведення обліку, зокрема, чи включати двосторонню допомогу Україні в загальну суму, сказали джерела.

Згідно із припущенням ЗМІ, відповідна пропозиція, швидше за все, зміниться до того, як союзники Альянсу дійдуть згоди.

Відповідно до плану, НАТО візьме на себе певну координаційну роботу від спеціальної коаліції під керівництвом США, відомої як «група Рамштайн», яка координує поставки зброї в Україну приблизно із 50 країн. Цей крок спрямований частково на захист від будь-якого скорочення підтримки США у разі, якщо Дональд Трамп повернеться в Білий дім, повідомили дипломати.

За керівництва головнокомандувача НАТО генерала Кріса Каволі такий крок може захистити Контактну групу від будь-яких політичних змін, які можуть виникнути після президентських виборів у США.

«Якщо союзники підтримають пропозицію Столтенберга, спроба НАТО взяти на себе активнішу роль у наданні допомоги Україні означатиме зміну парадигми військового альянсу, який раніше дистанціювався від цих зусиль, щоб уникнути потенційного втягування у широкомасштабну війну з росією, на активнішу допомогу Україні», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, балтійські країни закликали НАТО надати Україні чіткий шлях до членства.

Раніше Трамп відповів, чи надаватиме він допомогу Україні у разі обрання президентом США.

Також спікер Палати представників США Майк Джонсон пообіцяв поставити на голосування питання фінансування допомоги Україні, після повернення Конгресу з великодніх канікул, а саме - 9 квітня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: