Балтійські країни закликали НАТО надати Україні чіткий шлях до членства

Читать на русском
Естонія, Литва та Латвія написали спільну статтю, в якій розповіли про загрози для країн НАТО з боку рф.
Фото: svidomi.in.ua

Балтійські країни – Литва, Латвія й Естонія – підтримують вступ України у НАТО та закликають Альянс бути готовим до того, що росія може розпочати «екзистенціальну» війну проти них.

Про це пише The Telegraph.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

У спільному матеріалі посол Естонії Віл’яр Лубі, посол Латвії Евіта Бурмістре та тимчасова повірена Литви Ліна Зігмантайте у Великій Британії закликали НАТО проявити більше рішучості у реагуванні на виклики, які створює росія, та висловилися за чітку перспективу членства для України.

За їхніми словами, рф здатна «швидко розвернутися» з України, аби вторгнутися в країни Балтії. Дипломати зазначили, що жорстокі дії російського диктатора володимира путіна в Україні викликають у цих трьох країн «найтемніші спогади» про окупацію за часів Сталіна.

Вони також підкреслили, що на 20-ту річницю вступу їхніх країн у НАТО Латвія, Литва та Естонія опинилися у «парадоксальній» ситуації: з одного боку, ніколи у своїй історії країни не мали кращих безпекових гарантій, але водночас давно не відчували настільки реальної загрози, як тепер, на тлі повномасштабної війни росії проти України.

«Наші попередження про приховану і зростаючу загрозу зі Сходу були занадто легко відкинуті в деяких столицях союзників. Ми знали тоді, як знаємо і сьогодні, що лише колективна оборона може гарантувати безпеку в Європі. Нам не вистачало цього в 1930-х роках, і ми заплатили за це високу ціну, яку українці платять зараз», – заявили вони.

Також посли зауважили, що муки, які зараз переживає Україна у вигляді депортацій, тортур, викраденні дітей та культурного стирання, пробудили в їхніх країнах «власні найтемніші спогади і страхи».

В Естонії спрогнозували, скільки років має Європа на підготовку до агресії рфВ Естонії вважають, що через три-п’ять років рф зможе становити серйозну загрозу для східного флангу країн НАТО.

Крім того, країни нагадують про внесок, які три країни зробили за ці 20 років у зміцнення власної обороноздатності і посилення безпеки Альянсу, згадавши у тому числі, що інвестують в оборону понад 2% ВВП та є лідерами за обсягами наданої Україні військової допомоги відносно розмірів своєї економіки.

Також посли заявили, що їх країни хотіли би якнайшвидшого вступу України в НАТО – не лише задля самої України, а й тому, що це буде в інтересах Альянсу.

«Як загартований у боях союзник, Україна зробить дуже вагомий внесок у нашу безпеку. Чіткий шлях до членства України має бути пріоритетом на саміті у Вашингтоні цього літа», – закликають вони.

Разом з тим посли наголосили, що гострий стратегічний виклик у контексті оборони та стримування для їх країн може настати менш ніж через три роки

«З нашим розташуванням на східному узбережжі Балтійського моря у нас мало природних бар’єрів, і нам немає куди відступати», – наголосили вони.

Також посли підкреслили, що Альянс має бути проактивним у створенні стратегічних дилем для росії.

Нагадаємо, командувач армії Бельгії заявив, що після України путін може атакувати країни Балтії та Молдову.

Нещодавно у МЗС Латвії заявили, що росія загрожуватиме Європі навіть після кінця правління путіна.

Також Канада та країни Балтії заявили про підтримку заявки України на вступ до НАТО.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: