Законопроєкт про мобілізацію: у комітеті Ради розповіли, які питання хочуть доопрацювати

Читать на русском
Комітет Ради розглянув депутатські правки до законопроєкту про мобілізацію. Тепер нардепи мають намір доопрацювати питання, що виникли в ході обговорення.
Фото: РБК-Україна

Комітет Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки розглянув усі депутатські правки до законопроєкту про мобілізацію. Тепер парламентарі мають намір зайнятися правками комітету і доопрацювати всі питання, що виникли в ході обговорення.

Про це заявив народний депутат, член оборонного комітету Федір Веніславський у коментарі РБК-Україна.

Нові правила мобілізації, військового обліку та служби: що тепер пропонує КабмінДеталі нового урядового законопроєкту про мобілізацію – на інфографіці. Правила вручення повісток, відстрочка від мобілізації, бронювання військовозобов'язаних.

«Під час цієї роботи ми, по-перше, були змушені пропустити деякі питання, щоби повернутись до них, коли буде узгоджена фінальна концепція законопроекту і не допустити протиріч між окремими нормами. Тому ми не можемо сказати, що комітет уже постійно завершив свою роботу над документом», – пояснив депутат.

Веніславський розповів, що комітет, зокрема, має намір доопрацювати питання відстрочки від мобілізації для осіб, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю. Також парламентарі окремо розглянуть норми про стимулювання до призову на військову службу та обмеження за неявку до ТЦК.

Так, спочатку комітет хотів залишити на розгляд Ради лише пункт про обмеження права на керування транспортним засобом. При цьому під час обговорення комітет заблокував чи не всі перелічені обмеження.

«Отже, до цього питання ми повинні повернутися додатково, щоб деякі обмеження все-таки зберегти і повністю не поламати концепцію законопроєкту», – заявив він.

Нардеп також додав, що у Раді хочуть доопрацювати питання, пов'язані із веденням військового обліку за кордоном.

«Якщо говорити про інші обмеження, які вже підтримані комітетом у законопроекті - людина, яка перебуває за кордоном, буде змушена надати військово-обліковий документ під час оформлення нового закордонного паспорта. Проте ми не стали прив'язувати до військово-облікового документа надання консульських послуг», – стверджує Веніславський.

Нагадаємо, до законопроєкту про мобілізацію було подано понад 4200 депутатських правок. Очікується, що за два тижні Рада перейде до розгляду законопроєкту в залі парламенту.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський відповів, чи потрібно Україні мобілізувати ще 500 тисяч людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: