Європарламент попередньо продовжив безмитний експорт української сільгосппродукції

Читать на русском
Європарламент та Рада ЄС також домоглися від Комісії твердих зобов'язань вжити заходів у разі різкого зростання імпорту пшениці з України.
Укрінформ

У середу, 19 березня, Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої домовленості про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах війни проти рф.

Про це повідомляє пресслужба Європарламенту.

Експорт та імпорт агропродукції Польщею: якою була частка росії та Білорусі у 2022 роціЯк Польща торгувала з росією та Білоруссю аграрною продукцією у перший рік повномасштабної війни – на інфографіці.

«Тимчасове призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільгосппродукції до ЄС буде продовжено ще на один рік – до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах агресивної російської війни», – заявили у Брюсселі.

Як зазначається в заяві, Єврокомісія може вжити швидких дій та запровадити будь-які заходи, які вона вважатиме необхідними, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС.

Відповідна постанова також передбачає екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарської продукції, а саме м'яса птиці, яєць та цукру. Крім того, депутати Європарламенту домоглися розширення цього списку, включивши до нього овес, кукурудзу, крупи та мед.

Зазначається, що вони також домоглися від Комісії твердих зобов'язань вжити заходів у разі різкого зростання імпорту пшениці з України.

При цьому, базовим орієнтиром для екстреного гальмування будуть показники 2022 та 2023 років. Це означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги за ці два роки, тарифи будуть знову запроваджені.

«Сьогоднішня угода посилює незмінну прихильність ЄС до підтримки України в умовах жорстокої агресивної війни росії – до перемоги України», – повідомляє євродепутатка з Латвії Сандра Калніете.

Нові правила мають набути чинності одразу після закінчення терміну, а саме 5 червня 2024 року.

Зазначимо, раніше заступник міністра економіки, торговельний представник України Тарас Качка заявляв, що Україна готова прийняти обмеження на свою торгівлю з Євросоюзом, щоб розрядити гостру політичну суперечку з Польщею.

Нагадаємо, Сейм Польщі закликав Європейську комісію запровадити санкції на імпорт продуктів та сільськогосподарської продукції з росії та Білорусі.

Також на інфографіках «Слово і діло» можна побачити, як Європейський Союз торгує з росією під час війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: