Зеленський запропонував Залужному посаду секретаря РНБО, він відмовився – Economist

Читать на русском
Валерію Залужному, повідомили ЗМІ, запропонували посаду секретаря РНБО, але він відмовився. На посаду головнокомандувача ЗСУ розглядають Кирила Буданова чи Олександра Сирського.
Фото: AP

Президент Володимир Зеленський запропонував Валерію Залужному посаду секретаря Ради національної безпеки та оборони, але він відмовився. На місце головнокомандувача ЗСУ можуть призначити керівника ГУР Кирила Буданова або командувача Сухопутних військ Олександра Сирського.

Про це пише видання The Economist.

Які кадрові перестановки Зеленський провів у керівництві ЗСУ, Міноборони та СБУ під час великої війниЯкі кадрові зміни Зеленський провів у вищому військовому та військово-політичному керівництві під час повномасштабної війни.

Джерела видання підтвердили, що увечері 29 січня Зеленський повідомив Залужному про своє рішення звільнити його, але запропонував іншу посаду, від якої той відмовився.

Як претенденти на посаду Залужного згадуються два генерали: 58-річний Олександр Сирський і 38-річний Кирило Буданов. При цьому, за інформацією видання, Буданов відмовився від посади головнокомандувача ЗСУ (колега Буданов стверджує, що не має права цього робити).

Видання The Times, у свою чергу, повідомляє, що від пропозиції президента обійняти посаду головнокомандувача ЗСУ відмовився і Сирський.

Джерела підтвердили, що Залужного попросили піти у відставку: після його відмови Зеленський заявив, що сам підпише указ, але нібито передумав «під тиском високопоставлених військових командирів і міжнародних партнерів».

The New York Times має іншу версію, чому Залужного не було звільнено в понеділок: колишній високопоставлений український чиновник повідомив виданню, що президент відступив через те, що новина просочилася в ЗМІ. Тепер «процес сповільнився».

Подібну інформацію дав NYT неназваний народний депутат: він підтвердив зустріч Зеленського та Залужного у понеділок увечері, але жодного рішення ухвалено не було. За його словами, одним із каменів спотикання є відсутність негайної заміни головкому.

Нагадаємо, 29 січня з'явилася неперевірена інформація про те, що Володимир Зеленський звільняє Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. Прессекретар президента та Міноборони спростували інформацію.

Вкиди про звільнення Залужного були у листопаді. Глава Міноборони Рустем Умєров називав це «спробою нечистоплотних політиків розколоти українське суспільство». Наприкінці року він підтвердив, що заміна Залужного не обговорюється.

Зеленський на підсумковій пресконференції коментував чутки про конфлікт із головкомом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: