ВАКС затвердив угоду з двома фігурантами справи «Нацкінематеки»

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав укладені угоди з двома фігурантами справи щодо придбання за заниженою ціною будівель держпідприємства.
фото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості з колишнім першим заступником директора ДП «Національна кінематека України» та бенефіціарним власником низки товариств. Їм призначили умовне покарання.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратура.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про експершого заступника директора «Нацкінематики» Геннадія Станілевича та підприємця Олександра Лабенського. Саме вони раніше пішли на угоду.

«7 грудня 2023 року ВАКС затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та двома особами, бенефіціарним власником низки товариств (який є одним з організатором злочину) та колишнім першим заступником директора ДП «Нацкінематека». Відповідно до угоди кошти обвинувачених у сумі 40,26 млн грн будуть перераховані у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації - «Армія дронів». Також особи зобов'язуються надати викривальні покази стосовно усіх причетних до злочину осіб», – інформує САП.

Станілевичу призначили 4 роки умовного позбавлення волі з іспитовим строком у 3 роки, а Лабенському – 5 років умовного ув'язнення з іспитовим строком в 3 роки. Крім того, вони позбавленні права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно господарських функцій строком на 3 роки та мають сплатити по 17 тис. грн штрафу кожний.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишній заступниці міністра культури Тамарі Мазар та ще шістьом особам. За версією слідства, упродовж 2016-2019 років організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом санації «НКУ», яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь. Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й самого держпідприємства. Ті відповідно погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ «Вест Прайт», яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною.

Зібрані під час розслідування НАБУ і САП матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом міста Києва результатів аукціону з продажу майна ДП «Національна кінематека України». Законність та обґрунтованість цього рішення підтвердив Верховний суд. Тож держпідприємство отримало можливість повернути у власність незаконно втрачену нерухомість, що і зробило.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: