Хто із представників російського шоу-бізнесу отримав підозру за злочини проти України

Читать на русском

Російська популярна культура давно є одним із інструментів кремлівської пропаганди, що особливо яскраво проявилося під час війни проти України. Багато російських зірок підписали лист з підтримкою анексії Криму в 2014 році і виступали на окупованому Донбасі. Тепер вони схвалюють повномасштабне вторгнення в Україну та виступають на путінських провоєнних мітингах. Деякі представники шоу-бізнесу настільки палко підтримували путіна, що отримали від українських правоохоронних органів підозру за злочини проти України. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Чичеріній, Баскову, Машкову, Міхалкову та деяким іншим представникам російського шоу-бізнесу повідомили про підозру за злочини проти України.
Підозри представникам російського шоу-бізуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Офіс генерального прокурора України у березні минулого року повідомив про підозру в посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України одразу чотирьом російським зіркам: актору та режисероу Микиті Міхалкову, співакам Олегу Газманову та Миколі Баскову, телеведучій Тіні Канделакі.

Міхалков після вторгнення росії в Україну заявив, що визнання «ДНР» та «ЛНР» було «єдиним можливим виходом із тупикової ситуації», а «черга зрад з боку України та західних партнерів перевищила всі допустимі норми».

Газманов ще за кілька тижнів до початку повномасштабної війни казав, що готовий «взяти автомат і поїхати в Україну, якщо накаже батьківщина». На фронт він не пішов, але виступає на путінських мітингах.

Басков наступних день після вторгнення назвав війну «миротворчою операцією, кінцем геноциду та запобіганням нападу на росію».

У травні цього року Служба безпеки повідомила про підозру російському актору Володимиру Машкову, за трьома статтями: зазіхання на територіальну цілісність України, виправдання та заперечення російської агресії, порушення порядку в'їзду та виїзду на окуповану територію України.

Машков не лише приїжджав до окупованих Криму та Донбасу для участі у пропагандистських заходах, а й закликав до «приєднання» чотирьох областей України до росії.

Підозри вже за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України оголошено російській співачці Юлії Чичеріній: зазіхання на територіальну цілісність України, незаконне перетинання кордону, пропаганда війни, виправдання російської агресії, наруга над державними символами.

Чичеріна регулярно приїжджала на окупований Донбас, зірвала український прапор із будівлі мерії в Енергодарі, а також закликала бійців ЗСУ здаватися до російського полону та погрожувала концтаборами в Сибіру.

«Пораджу укропам: здайтеся, всі ваші гріхи вимерзнуть у наших ГУЛАГах і ви повернетеся чистенькими в наш руський мир, який переплавить все», – говорила вона у «новорічному» зверненні, опублікованому 31 грудня 2022-го.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, хто із проросійських та кремлівських пропагандистів отримав підозру за злочини проти України.

У жовтні стало відомо, що Служба безпеки України зібрала докази державної зради колишньої телеведучої каналів Медведчука Діани Панченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: