Нобелівська премія миру: у число фаворитів входять Зеленський і Навальний

Читать на русском
Серед фаворитів на Нобелівську премію миру, яку вручать 6 жовтня, називають Володимира Зеленського та Олексія Навального. Але експерти сумніваються у їхній перемозі.
Фото: AP

Президент України Володимир Зеленський та російський політик Олексій Навальний входять до числа фаворитів на Нобелівську премію миру-2023. Загалом на премію номіновано 351 діяча.

Про це пише Reuters.

Міжнародне визнання: які премії та звання у 2022 році присудили Зеленському та народу УкраїниЯкі премії, ордени та звання цього року присудили Володимиру Зеленському та українському народу – на інфографіці.

Проте експерти вважають, що шанси Зеленського (як і Навального) на здобуття премії невеликі: за словами нобелівських фахівців, переможцем навряд чи назвуть лідера воєнного часу.

Третій фаворит букмекерів – ув'язнений уйгурський активіст Ільхам Тохті, хоча це викликало б лють Китаю. Коли ув'язнений дисидент Лю Сяобо отримав премію миру, Китай заморозив дипломатичні відносини з Норвегією на шість років.

Найбільш вірогідними претендентами на перемогу експерти вважають активістів, які виступають за права жінок чи корінних народів, або борються зі зміною клімату.

Повний список номінантів тримається в секреті (його не розкриють протягом 50 років), але серед імен активістка Грета Тунберг, лідер російської опозиції Володимир Кара-Мурза, китайський активіст Пен Ліфа. До інших потенційних лауреатів входять такі міжнародні організації, як Міжнародний суд, Агентство ООН у справах біженців, дитячий фонд ЮНІСЕФ або Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ).

Лауреат отримує не лише медаль та диплом, а й 11 мільйонів шведських крон.

Нагадаємо, минулого року премію миру присудили правозахиснику з Білорусі Алесю Біляцькому, російській правозахисній організації «Меморіал» та українській правозахисній організації «Центр громадянських свобод».

Нобелівський тиждень-2023 відбудеться 2-9 жовтня, премії вручатимуть у такому порядку: фізіологія та медицина – 2 жовтня, фізика – 3 жовтня, хімія – 4 жовтня, література – 5 жовтня, премія миру – 6 жовтня, економіка – 9 жовтня. Спочатку Фонд Нобеля збирався відновити практику запрошення послів росії та Білорусі на церемонію вручення премій, але через жорстку критику передумав.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: