Кабмін затвердив механізм перевірок експорту агропродукції до п'яти країн ЄС – деталі від Шмигаля

Читать на русском
Кабінет міністрів прийняв постанову про впровадження механізму верифікації та погодження чотирьох видів української агропродукції для п'яти країн ЄС.
Фото: t.me/Denys_Smyhal

Кабінет міністрів прийняв постанову про впровадження механізму верифікації та погодження чотирьох видів української агропродукції для п'яти країн ЄС.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 26 вересня.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

За його словами, чотири країни вже проаналізували український план, висловили свої конструктивні зауваження та готові до обговорення.

«І лише одна держава – проти. На жаль, у нас немає цьому ані логічного, ані економічного пояснення», – розповів Шмигаль.

Він додав, що 28 вересня відбудеться нова зустріч координаційної платформи з питань експорту та транзиту, на якій усі пропозиції «будуть фіналізовані, щоб план почав діяти якнайшвидше».

«Вже готуємо до підписання документи з Румунією та Болгарією. Ці країни не порушували торгових правил Євросоюзу та Угоди про асоціацію і не запроваджували односторонніх обмежень. Дякуємо за це, Україна дуже цінує відповідальне партнерство. Вдячні всім сусідам, які відкриті до компромісу», – наголосив глава уряду.

Нагадаємо, 15 вересня Європейська комісія зняла заборону на імпорт зерна та ще трьох видів української агропродукції до п'яти країн ЄС. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження.

18 вересня Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини. У відповідь вищезгадані країни вирішили бойкотувати роботу координаційної платформи з Європейською комісією з питань імпорту українського зерна.

Після цього прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна запропонувала ЄС та країнам-сусідам компроміс щодо ввезення зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: