Далекобійні ракети для України від союзників: спільне та відмінне

Читать на русском

У німецьких ЗМІ звучить дедалі більше суперечливих заяв про те, чи постачатиме Німеччина Україні далекобійні ракети Taurus. На початку серпня речник Повітряних сил ЗСУ заявив, що така дискусія вже триває і наші військові на ці ракети розраховують. Проте пізніше західні журналісти написали, що Шольц та його уряд не планують їхню відправку Україні. Як відомо, американці також уже не перший місяць тягнуть із постачанням ATACMS. Тим часом, французи вже поставили Україні крилаті ракети великої дальності SCALP, а британці – Storm Shadow. «Слово і діло» пропонує порівняти технічні характеристики далекобійних ракет, які стануть незамінними для українських військових під час повернення наших територій.

Ракети Storm Shadow, SCALP та Taurus летять зі швидкістю 1000-1100 кілометрів за годину. Ще швидше досягає цілі ATACMS. Докладніше – на інфографіці.
Далекобійні ракети та їхні характеристикиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Ракети Storm Shadow та SCALP вже знаходяться на території України. Обидві належать до класу «повітря-земля». Ці ракети надійшли на озброєння у 2003 році. Мають дальність 250-560 км, швидкість 1000 км/год. Висота польоту – 40 метрів. Загальна вага ракети складає 1300 кг. При цьому сама бойова частина важить 450 кг.

Storm Shadow та SCALP сумісні з такою військовою технікою: винищувачі Tornado, Rafale, Mirage 2000, Eurofighter Typhoon та Су-24.

Які країни-союзники роблять найбільший внесок у перемогу УкраїниВійськова, гуманітарна та фінансова допомога Україні – хто з союзників робить найбільший внесок у перемогу.

Американські ATACMS, про які давно мріють українці, мають такі характеристики: клас «земля-земля», дальність польоту 140-300 км, швидкість 3600 км/год, висота 50 км. Загальна вага ракети 1670 кг, досить значна за вагою бойова частина – 560 кг. На озброєнні США ці далекобійні ракети знаходяться з 1991 року.

ATACMS можуть успішно застосовуватися на такій техніці: M270 MLRS та M142 HIMARS.

Німецькі Taurus, які Україна також хотіла б отримати для фронту, належать до класу «повітря-земля», на озброєнні з 2004 року. Боєприпаси стріляють із дальністю 300-500 км, летять зі швидкістю 1100 км/год. Висота польоту – 70 метрів. Ракета важить 1400 кг, її бойова частина – 480 кг.

Taurus сумісні з Tornado, Eurofighter Typhoon, Gripen, F/A-18, F-15К.

Раніше ми розповідали, яке озброєння обіцяли Україні на саміті НАТО у липні цього року. Також на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, як відреагували союзники та вороги на постачання Україні касетних боєприпасів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: