Країни ЄС можуть відправити в Україну миротворчі місії – Reuters

Читать на русском
Єврорада найближчим часом обговорить питання того, які майбутні безпекові зобов'язання ЄС може надати Україні.
Слово і діло

Європейська рада найближчим часом обговорить питання того, які майбутні безпекові зобов'язання ЄС може надати Україні, зокрема, відправку деякими країнами миротворців.

Про це повідомляє агенція Reuters.

Миротворці ООН: у яких країнах проходять операції з підтримки мируООН проводить 12 операцій із підтримки миру на трьох континентах. Список миротворчих місій – на інфографіці.

Зазначається, що західні партнери працюють над пакетом довгострокових гарантій щодо надання Києву зброї, обладнання, боєприпасів, навчання та іншої військової допомоги.

Окрім цього країни ЄС готові сприяти майбутнім зобов’язанням щодо безпеки перед Україною. Це необхідно для того, щоб «допомогти Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти спробам дестабілізації».

«Для нас, як нейтральних держав, зрозуміло, що ми не можемо дати такі гарантії безпеки. Австрія, Ірландія, Мальта та Кіпр чітко дали зрозуміти, що мають заперечення», - сказав канцлер Австрії Карл Нехаммер.

Він зауважив, що дане питання буде обговорено і знайдено формулювання, які будуть прийнятні і для всіх країн.

Водночас, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що будь-яка роль ЄС залишається предметом обговорення.

«Нам доведеться обговорити, наскільки далеко це зайде, і чи буде це летальна, чи нелетальна підтримка. І ми повинні взяти до уваги, що кілька країн ЄС не є членами НАТО», - сказав Рютте.

Нагадаємо, що у ЄС запропонували перетворити Європейський фонд миру на Фонд оборони України.

Раніше стало відомо, що ЄС має намір запропонувати Україні «зобов'язання з безпеки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: