У НАТО не змогли узгодити нову стратегію щодо росії: яка причина

Читать на русском
Як відомо, обговорювана зараз нова стратегія НАТО щодо росії - є першою з моменту закінчення холодної війни.
фото: zn.ua

У п'ятницю, 16 червня, міністри оборони країн НАТО на дводенній зустрічі в Брюсселі не змогли узгодити нову стратегію щодо росії. Генсек альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що учасникам зустрічі вдалося тільки «зблизити свої позиції».

Про це повідомляє агенція Reuters, з посиланням на слова Столтенберга.

Вступ до НАТО: з якими країнами Україна підписала декларації щодо підтримки руху до АльянсуУкраїна вже з 18 країнами підписала декларації щодо підтримки своєї євроатлантичної інтеграції. Список – на інфографіці.

Як зазначає високопоставлений дипломат Альянсу, чиє ім'я не називають, вето наклала Туреччина.

Згідно з його словами, Анкара виявилася незадоволеною документом через «географічні розбіжності», зокрема ті, що стосуються Кіпру. Північна частина острова з 1974 року називає себе «Турецькою Республікою Північного Кіпру», проте її не визнає як незалежну державу жодна країна, крім Туреччини.

Згідно з даними з того ж джерела, США сподіваються, що Туреччина все ж зніме свої заперечення, і тоді нову стратегію можна буде ухвалити на липневому саміті НАТО у Вільнюсі.

Обговорювана зараз нова стратегія НАТО щодо росії - перша з моменту закінчення «холодної війни». Після неї країни Альянсу протягом трьох десятиліть не вважали РФ ключовою загрозою. Однак повномасштабний напад росії на Україну змусив їх змінити свою точку зору.

Нагадаємо, що депутати Європейського парламенту закликали союзників по НАТО виконати свої зобов'язання перед Україною та підготувати ґрунт для запрошення Києва до Альянсу.

За інформацією ЗМІ, чотири країни НАТО працюють над багатосторонньою угодою з Україною, яка дозволить надати довгострокові гарантії безпеки замість обіцянок членства в Альянсі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: