У Франції прокоментували заяву посла КНР щодо Криму та суверенітету пострадянських країн

Читать на русском
Франція після суперечливих коментарів посла КНР у Парижі заявила про свою повну солідарність з усіма колишніми країнами-членами СРСР.
Ілюстративне фото

Франція після суперечливих коментарів посла КНР у Парижі заявила про свою «повну солідарність» з усіма колишніми країнами-членами СРСР, які, за її словами, отримали незалежність «після десятиліть утисків».

Про це представник МЗС Франції заявив агенству Reuters.

«Щодо України зокрема. Вона була міжнародно визнана в межах кордонів, включаючи Крим, у 1991 році всією міжнародною спільнотою, включаючи Китай», - сказав представник французького МЗС.

«Мирний план» Китаю і Франції: що відомо і які загрози для УкраїниРяди адептів мирних переговорів між росією та Україною поповнилися новим учасником – тепер в ролі голуба миру хоче спробувати себе французький президент Еммануель Макрон

Згідно з його словами, Китаю доведеться уточнити, чи відображають ці коментарі китайського посла його позицію чи ні.

Водночас, як повідомляється, у МЗС Китаю не одразу відповіли на коментарі журналістам.

Нагадаємо, що посол КНР у Франції Лу Шае поставив під сумнів суверенітет України та інших колишніх республік Радянського Союзу.

Згодом посол України у Франції Вадим Омельченко припустив, що Лу Шає має проблеми з географією, та нагадав, що подібні заяви суперечать офіційній позиції Китаю.

«Або є очевидні проблеми з географією. Або такі заяви йдуть врозріз з позицією Пекіна щодо зусиль з відновлення миру в Україні на основі міжнародного права та цілей і принципів Статуту ООН», - написав Омельченко у Twitter.

Також на заяви Лу Шае відреагував міністр закордонних справ Естонії Маргуса Цахкна. Він назвав такі заяви китайського дипломата незрозумілими та вартими жалості.

«Сумно, що представник Китайської Народної Республіки дотримується таких поглядів. Така позиція незрозуміла», - сказав очільник МЗС Естонії у коментарі Delfi.

Важливо нагадати, що нещодавно президент Франції Еммануель Макрон звернувся до Китаю з планом, який, на його думку, потенційно може призвести до переговорів між Україною та росією.

А у Міністерстві закордонних справ Китаю позитивно оцінили пропозицію президента України Володимира Зеленського голові Компартії Китаю Сі Цзіньпіну приїхати до Києва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: