Депортованих росіянами українських дітей знайдуть і в Білорусі – ексомбудсмен

Читать на русском
За його словами, наразі дані про те, скільки таких дітей, де вони — не відомо навіть щодо території рф.
Ілюстративне фото

Колишній Уповноважений президента з прав дитини та виконавчий директор БО Save Ukraine Микола Кулеба вважає, що діти, яких депортувала росія, будуть знайдені і на території Білорусі.

Про це він заявив під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«У нас немає інформації, скільки українських дітей знаходяться на території Білорусі. Я думаю, що ми також знайдемо цих дітей і в Білорусі. Але наразі, скільки таких дітей, де вони — ми не знаємо навіть щодо території рф. Зараз знайти якусь інформацію дуже важко взагалі — і по білорусі, і по росії», - заявив він.

В Україні знову зросла кількість дітей, загиблих внаслідок агресії рфВнаслідок збройної агресії росії загинули 467 дітей, ще понад 946 дітей отримали поранення різного ступеня важкості.

Як уточнив виконавчий директор БО Save Ukraine, тому вони і шукають будь-які повідомлення щодо того, де ці діти перебувають, зокрема - у яких частинах рф.

Водночас, юрист Регіонального центру прав людини (RCHR), учасник Квебекської спільноти міжнародного права, Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні Катерина Рашевська заявила, що у росії дійсно ведуться списки так званих ресурсних родин - тих родин, які вже мають на вихованні певну кількість російських дітей.

«І це створює додатковий простір для маніпуляції. Наприклад,: «щоб не втратити пільги, опіку над цими дітьми — візьміть собі ще, будь ласка, 10 або 8 (українських — ред.) дітей тощо», - поінформувала юристка.

Згідно з її словами, рф незаконно і необґрунтовано відмовляється повертати українських дітей на батьківщину.

«Ця нічим не обґрунтована затримка у репатріації цих дітей... і навіть не затримка, це — дії, які цілком спрямовані на те, щоб цю репатріацію унеможливити — є серйозним порушенням Женевських конвенцій, міжнародного гуманітарного права і можуть бути кваліфіковані як воєнний злочин», - переконана Рашевська.

Нагадаємо, що у суботу, 8 квітня, додому повертається 31 депортована росіянами дитина. Це уже п’ята рятувальна місія, яку провела Україна.

Також у Мінреінтеграції назвали кількість дітей, яких депортували в рф, встановлену станом на 29 березня.

Раніше у Нацполіції назвали кількість дітей, які зникли безвісти з початку вторгнення рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: