Індекс куті: як змінювалася вартість головної страви Святвечора

Читать на русском

Частина українців уже відсвяткували Різдво 25 грудня, але й дата 7 січня, як і раніше, є актуальною в нашій країні. Сьогодні за традицією, хоча свято і затьмарене повномасштабною війною, на передріздвяну вечерю потрібно приготувати 12 страв, головними з яких є кутя та узвар. Оскільки через війну ціни на більшість продуктів різко зросли, «Слово і діло» пропонує подивитися, як змінилася вартість різдвяної куті.

Для розрахунку вартості ми брали такий рецепт куті: 200 г пшениці (хоча для приготування можна використовувати також булгур, перловку, рис), 100 г маку, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г цукру і 30 г меду.

У 2017 році така порція куті, якої вистачить на невелику родину, коштувала 47,75 грн. У 2018 році кутя подешевшала до 41,38 грн.

В 2019 році вартість приготування куті зросла до 57,2 грн, в 2020-му вона зросла ще на 20 копійок.

У 2021 році порція куті коштувала 55,59 грн, а торік – 57,51 грн.

Цього року приготування традиційної різдвяної страви коштуватиме вже 61,84 грн. Найдорожчими інгредієнтами є мак, горіхи та родзинки.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, на скільки цього року подорожчав новорічний стіл.

Раніше соціологи з'ясували, скільки українців підтримують перенесення дати святкування Різдва.

До речі, предстоятель ПЦУ Єпіфіній вперше здійснить різдвяне богослужіння в Успенському соборі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: