Зеленський про гарантії безпеки: Поки що немає переліку країн, готових «100% включитися» за Україну

Читать на русском
Зеленський сказав, що на словах багато країн готові надати Україні гарантії безпеки, але реального переліку держав поки що немає.
Фото: Офіс президента України

Поки що немає переліку держав, які 100% готові надати Україні гарантії безпеки.

Про це в інтерв'ю українським телеканалам сказав президент Володимир Зеленський.

США та союзники думають над гарантіями безпеки, але навряд чи запропонують Україні бажане – CNNСША та союзники можуть виявитися не готові запропонувати Україні як гарантії безпеки ті заходи, про які вона просить. Вони, як і раніше, не готові до прямої конфронтації з росією.

«Є багато наших друзів, які хочуть приєднатися, але це другий етап. Перший етап – це коло гарантів, наскільки вони є потужними і що готові гарантувати нам. Тому що всі ці країни готові гарантувати різне. Поки що ми не отримали конкретного переліку тих країн, які готові 100% «включитися за вас». Це дуже важливий момент. Для нас не потрібно 40 країн світу, які готові за командою, за дзвінком включитися та воювати за Україну. Нам потрібні серйозні гравці, котрі готові на все. Нам потрібне коло держав, які готові протягом 24 годин надати будь-яку зброю. Нам потрібні країни, від яких реально залежить санкційна політика», – заявив Зеленський.

«Якщо нам гарантії безпеки у Чорному морі – там має бути Туреччина», – сказав Зеленський. За його словами, Туреччина підтвердила свою готовність виступити гарантом, але «підпису Ердогана поки що немає».

Нагадаємо, у Туреччині 29 березня відбувся черговий раунд переговорів між українською та російською делегацією. Україна під час нього запропонувала свій формат договору про гарантії безпеки для себе.

Серед країн-гарантів безпеки Україна бачить Британію, Китай, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Польщу та Ізраїль. Переговори із ними ведуться.

При цьому телеканал CNN із посиланням на кілька джерел повідомляв, що США та союзники навряд чи запропонують Україні ті гарантії безпеки, про які вона просить.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: