Подкаст «Словом» за 16 грудня: візит Зеленського до Брюсселя, продовження карантину та зарплати міністрів за листопад

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 16 грудня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Слово і діло

Про візит президента України до Брюсселя і результати зустрічей на полях саміту «Східного партнерства». Про адаптивний карантин в Україні та нові обмеження для українців на кордоні з Італією. Про те, як виконує свої обіцянки Ярослав Железняк, який очолює фракцію «Голос». А також про те, які зарплати отримали українські міністри за листопад. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Про візит Зеленського до Брюсселя

Під час саміту «Східного партнерства» у Брюсселі президент України Володимир Зеленський провів зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Коментуючи зустріч, голова МЗС України Дмитро Кулеба написав у Twitter, що «Ця зустріч — важливий політичний сигнал. Володимир Зеленский чітко довів нашу позицію і наголосив: Україна за будь-яких обставин буде боротися за свої інтереси. Партнери бачать, що саме РФ загострює ситуацію і блокує врегулювання. Спільними зусиллями повертаємо РФ за стіл переговорів».

Також глави держав Володимир Зеленський, Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц закликали Росію до подальшої роботи в рамках Нормандського формату.

Раніше, нагадаємо, в Німеччині заявили, що Нормандський формат можуть продовжити без участі Росії.

А ще Володимир Зеленський зустрічався із президентом Євроради Шарлем Мішелем, сторони обговорили перспективи вступу України до Євросоюзу.

Про адаптивний карантин в Україні

Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 березня 2022 року. «Для того, щоб максимально протидіяти пандемії та захистити здоров'я людей, уряд продовжує адаптивний карантин до 31 березня 2022 року», - заявив голова Кабміну Денис Шмигаль. І додав, що «всі правила доступу до публічних місць з COVID-сертифікатами, та носінням масок і дотриманням дистанції залишаються чинними».

Нагадаємо, перед цим Кабмін посилив правила карантину у «жовтій» зоні.

Між тим влада Італії змінила правила перетину кордону - 16 грудня і до кінця січня забороняються необов'язкові поїздки навіть для вакцинованих туристів, в тому числі і громадян України. Хоча є і низка винятків, коли українських громадян все ж таки пропускатимуть.

Як виконує свої обіцянки Ярослав Железняк

«Слово і діло» продовжує детально аналізувати, як голови парламентських фракцій та груп виконують обіцянки. Сьогодні черга дійшла до Ярослава Железняка, який очолює фракцію «Голос» (хоча частина депутатів, які виступають від об'єднання «Справедливість» так не вважають і вимагають відсторонити Железняка).

За даними «Слово і діло», у депутата 159 обіцянок: виконано – 43 (27%), не виконано – 21, у процесі реалізації – 5.

«Голос» і, зокрема, Железняк мають досить багато виконаних програмних обіцянок.

Практично всі провалені обіцянки Ярослава Железняка – належать до передвиборчої програми партії. Від себе особисто депутат обіцяв, що фракція відстоюватиме всі поправки до законопроєкту №5600. Від «Голосу» було п'ять поправок, але під час розгляду законопроєкту Железняк наполягав на ухваленні лише двох.

На початку року Железняк обіцяв, що «Голос» підтримає збільшення суми на субсидії. Але 13 депутатів фракції під час відповідного голосування утрималися, ще 7 під час голосування були відсутні у сесійній залі.

Також Железняк провалив обіцянку про те, що «Голос» не підтримає відставку Дмитра Разумкова з посади спікера парламенту. Від фракції таки було 6 голосів «за».

Про всі обіцянки обранця докладніше читайте у нашому аналітичному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Про зарплати міністрів за листопад

Український уряд у листопаді пережив значні кадрові перестановки. Звільнили Олексія Любченка, Андрія Тарана, Романа Абрамовського та Олега Уруського, Олексій Резніков перейшов працювати до іншого міністерства. Новими членами Кабміну стали Ірина Верещук, Юлія Свириденко та Павло Рябікін. Зрозуміло, що говорити про зарплати новопризначених міністрів ще зарано, але ситуацію з оплатою праці в Кабміні «Слово і діло» тримає на контролі.

У листопаді найвища зарплата серед міністрів була в Андрія Тарана, якого звільнили з посади міністра оборони – 115 тис. 555 грн. Новий міністр Олексій Резніков за місяць заробив 83 тис. 331 грн.

На другому місці у рейтингу опинився міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Він заробив 101 тис. 340 грн – це лише оклад та надбавки.

На третьому місці з розміром нарахувань – міністр юстиції Денис Малюська та його 100 тис. 773 грн зарплати за листопад. Йому, крім окладу та надбавок, виплатили зарплату за час відпустки та матеріальну допомогу на оздоровлення.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заробив 71 тис. грн. Найменша зарплата була у новопризначеного міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна – лише 3 тис. 133 грн.

Подивитися на те, скільки минулого місяця заробили всі українські міністри та їхні заступники - можна на інфографіці «Слово і діло» на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: